Praktijkonderzoek Veehouderij

Op zoek naar goedkoper strooisel!!

Het Praktijkonderzoek in Lelystad doet op het Lagekostenbedrijf samen met Agrifirm ervaring op met verschillende strooiselsoorten in de ligboxen voor melkkoeien. Vanuit de praktijk is interesse naar verbruik en kosten van verschillende strooiselsoorten. Daarbij wordt ook de vraag naar het effect op overdracht van ziekten steeds gesteld.

Gedurende twee maanden worden verschillende strooiselsoorten geprobeerd op het Lagekostenbedrijf. Dat zijn wit zaagsel, dat als referentiemateriaal wordt gebruikt, vochtig dennenzaagsel, zaagsel met een bacterieremmer, vlas, hennep, koolzaadstro en geslibt krijt. Dennezaagsel is minstens de helft goedkoper dan het gangbare witte zaagsel. Het is echter niet gezeefd. Er kunnen dus harde stukken en splinters in zitten. Doordat er meer vlas, hennep en koolzaad wordt geteeld is het stro van deze gewassen ook goedkoper geworden. Toch is het nog steeds duurder dan zaagsel. De vochtopname van dit strooisel is daarentegen erg goed zodat per saldo de kosten lager zouden kunnen zijn. De voordelen van krijt zijn dat het bacteriën doodt en vocht goed opneemt.
Tijdens de pilot wordt bijgehouden hoeveel strooisel verbruikt wordt en wat het absorberend vermogen van het strooisel is. Verder wordt door de bedrijfsboer het gedrag van de koeien beoordeeld en wordt registreert hij of koeien een voorkeur hebben voor een bepaalde box. De ervaringen zullen in de loop van het jaar in Veehouderij Techniek te lezen zijn.

---

© Praktijkonderzoek - Animal Sciences Group - Wageningen UR. Laatst bijgewerkt: 23-03-2005 16:16.
Mail vragen en opmerkingen over de Praktijkonderzoek Website naar: webmaster.po.asg@wur.nl