Dienstenbond CNV

Berichtgeving over Smead
23-03-2005

Op dinsdag 22 maart 2005 is er een artikel in het Dagblad van het Noorden verschenen over een voornemen tot verdergaande samenwerking tussen Smead en Drenth Logistics. In het artikel wordt gesuggereerd dat er plannen bestaan om produktie en logistiek onder te brengen bij Drenth, zodat de werknemers van Smead onder de (goedkopere) Vervoers CAO kunnen vallen. Het lijkt ons goed om u als werknemer bij Smead te informeren over de wetgeving die voor dit soort situaties bestaat.

De CNV Dienstenbond heeft opheldering gevraagd bij uw directeur, de heer Feenstra. De heer Feenstra gaf aan dat er alleen sprake is van een studie om te bekijken of verdergaande samenwerking op logistiek terrein financiële voordelen oplevert. Mocht dat het geval zijn, dan zal daarover in een vroeg stadium met de bonden en de OR worden gesproken. De heer Feenstra stelt verder dat alle medewerkers zich bewust zijn van de precaire bedrijfseconomische situatie van Smead. Er wordt continu gekeken naar mogelijkheden om kosten te besparen. De heer Feenstra stelt verder dat er geen sprake is van een plan om onder de Grafimedia CAO uit te komen.

Dat lijkt de CNV Dienstenbond ook een logische conclusie. Smead kan niet zo gemakkelijk haar werknemers simpelweg bij een andere CAO onderbrengen. Als Drenth activiteiten van Smead overneemt, is er sprake van de Wet Overgang Onderneming. Dat betekent dat Drenth verplicht is om ook alle werknemers van Smead over te nemen, met alle arbeidsvoorwaarden en arbeidsovereenkomsten die daarbij horen. Drenth mag volgens deze Wet eigenlijk niets wijzigen als het plan door zou gaan. Ook de Grafimedia CAO gaat mee over. Na een jaar zou Drenth, in die situatie, wel een poging mogen doen om de arbeidsovereenkomsten en arbeidsvoorwaarden te wijzigen, maar werknemers moeten dan wel zelf voor een nieuwe arbeidsovereenkomst tekenen.

Ook kan Smead alleen maar activiteiten uitbesteden als de OR daarop positief adviseert. Bij de meeste bedrijven staat de OR uitbesteding alleen toe als er een langlopend contract is met de opvolgende partij over behoud van werkgelegenheid en CAO.

De rechtsbescherming van werknemers bij uitbesteding is dus redelijk goed geregeld. Er lijkt op het eerste gezicht geen aanleiding te veronderstellen dat er dingen gebeuren die niet door de beugel kunnen. Wel mogen we er denk ik van uit gaan dat de komende jaren plannen gemaakt blijven worden om te bezuinigen; ook op personeelskosten. Uiteraard wil de CNV Dienstenbond daarbij bewaken dat de Wet en de CAO worden gerespecteerd.

Als u naar aanleiding van deze nieuwsbrief nog vragen op opmerkingen heeft, dan hoor ik dat graag. U kunt bellen met ons kantoor in Drachten (0512-583 440), of u kunt mij mailen op s.vandervelde@cnvdibo.nl