Gemeente Bergschenhoek

Voortgezet onderwijs in Bergschenhoek
De gemeente Bergschenhoek heeft in overleg met BOOR (Bestuur Openbaar Onderwijs Rotterdam) en CVO (Christelijk Voortgezet Onderwijs in Rotterdam en omstreken) de intentie uitgesproken om een gezamenlijke nieuwbouw in Bergschenhoek te realiseren. Op 22 februari hebben de partijen hiertoe een intentieverklaring getekend. Daarmee is het mogelijk gemaakt, om per komend schooljaar in Bergschenhoek te starten met voortgezet onderwijs. Het is de bedoeling dat de twee scholen in augustus in een tijdelijke voorziening aan de Boterdorpseweg starten met de onderbouwgroepen.

Door de groei van de gemeente Bergschenhoek en de daarmee gepaard gaande toename van het aantal leerlingen neemt de behoefte aan een voorziening voor voortgezet onderwijs toe. De gemeente heeft deze zomer nog bezwaar aangetekend tegen de besluiten van het Ministerie van Onderwijs voor de vestiging van meerdere scholen voor voortgezet onderwijs in Bergschenhoek. Niet zo zeer omdat de gemeente geen voorziening voor voortgezet onderwijs zou willen, maar vanwege de enorme financiële investering die niet op te brengen is door de gemeente. De rijksvergoeding die de gemeente ontvangt om de huisvesting te realiseren is in aanvang niet toereikend om alle kosten te dekken.

Ondanks deze procedurele kwesties is er met de vertegenwoordigers van beide scholen en de gemeente een werkgroep geformeerd die de huisvestings- en financieringsmogelijkheden gaat onderzoeken. De gedachte gaat uit naar een scholencomplex waar beide besturen met een school zullen zijn vertegenwoordigd (sg Melanchton en sg Wolfert van Borselen) en waar samenwerking in de opzet van de gebouwen een belangrijke plaats inneemt. De gemeente onderzoekt welke accommodaties kunnen worden betrokken bij dit complex, zodat een brede schoolconcept kan worden gerealiseerd. Men is het eens dat het geen onverantwoord groot scholencomplex moet worden. De menselijke maat is belangrijk evenals het gevoel van veiligheid. Bij het ontwerp zal hier speciaal op worden gelet en partijen zijn het eens over de maximale grootte van het complex. Daarbij wordt uitgegaan van een maximum van 1600 leerlingen. Als er een grotere toeloop van leerlingen is zullen die elders, buiten de huidige gemeente Bergschenhoek onderdak moeten vinden.

Doordat de schoolbesturen hebben aangegeven voor eigen rekening en risico te starten met tijdelijke huisvesting, kan toch al dit schooljaar gestart worden met voortgezet onderwijs. Naar de mogelijkheden voor permanente huisvesting wordt nog verder onderzoek gedaan.

Alle partijen zijn verheugd over de constructieve wijze waarop het proces thans verloopt. De gemeente Bergschenhoek heeft ervaren dat de schoolbesturen begrip hebben voor de financiële problemen bij de gemeente en de gemeente stelt het zeer op prijs dat de schoolbesturen zo constructief meedenken. De werkgroep hoopt zo snel mogelijk de resultaten over de mogelijkheden van vestiging te kunnen presenteren. Het haalbaarheidsonderzoek zal ongeveer 6 maanden in beslag nemen. Besluitvorming door de gemeenteraad over de permanente huisvesting staat gepland in de maand december.

Klik hier verder voor het nalezen van de intentieverklaring.

Gemeentehuis

Wapen Gemeente Bergschenhoek

(c) 2005 Gemeente Bergschenhoek - laatste wijziging op 23 maart 2005 - Techniek Aralto ICT