Gemeente 's-Hertogenbosch

23-03-2005

Burgemeester Rombouts stelt eisen aan FC Den Bosch

Vandaag, woensdag 23 maart, heeft burgemeester Rombouts gesproken met een vertegenwoordiging van het bestuur van FC Den Bosch en de politie. Aanleiding was de recente thuiswedstrijd van FC Den Bosch tegen Roda JC die is ontaard in ernstige onregelmatigheden waarbij levensbedreigende situaties hebben plaatsgevonden. De burgemeester heeft tijdens het gesprek duidelijk gemaakt dat hij van mening is dat de staat waarin het stadion De Vliert zich thans bevindt, zodanig is, dat het uit een oogpunt van veiligheid absoluut onverantwoord is daarin competitiewedstrijden met publiek te spelen. Van het spelen van wedstrijden met verhoogd risico kan onder de huidige omstandigheden al helemaal geen sprake zijn.

Af gesproken is dat FC Den Bosch alles in het werk stelt om binnen een paar dagen zoveel mogelijk namen en gegevens van 'supporters' die vermoedelijk strafbare feiten hebben gepleegd, aan de politie door te geven. De burgemeester heeft aan de politie gevraagd om onder verantwoordelijkheid van het openbaar ministerie alles in het werk te stellen om de daders op te sporen. Los daarvan gaat de burgemeester ervan uit, dat bij FC Den Bosch voldoende bekend is wie vooralsnog de toegang tot het stadion moet worden geweigerd vanwege betrokkenheid bij het wangedrag. Dat hoeft dus niet te wachten op een strafrechtelijke aanpak en formele (langdurige) stadionverboden. De burgemeester vindt het noodzakelijk, dat FC Den Bosch zelf iedereen waarvan zij in redelijkheid kunnen aannemen dat hij/zij huisregels heeft overtreden in elk geval voor de rest van dit seizoen de toegang tot het stadion weigert, dit onmiddellijk schriftelijk aan betrokkenen meedeelt en de politie daarvan een afschrift verstrekt. Dit is noodzakelijk omdat moet worden voorkomen dat dezelfde raddraaiers opnieuw de kans krijgen in het stadion de orde te verstoren.

Verder vraagt de burgmeester aan het bestuur van FC Den Bosch hem schriftelijk mee te delen welke andere maatregelen het bestuur denkt te nemen om het spelen van thuiswedstrijden in het stadion alsnog vanuit een oogpunt van openbare orde en veiligheid op een verantwoorde manier te kunnen laten plaatsvinden. Daarbij moet worden gedacht aan fysieke maatregelen om supportersgroepen gescheiden te houden en aan maatregelen die de organisatie en het toezicht betreffen.

In een brief aan het bestuur van FC Den Bosch verzoekt burgermeester Rombouts de uitwerking van al deze maatregelen uiterlijk op 31 maart aanstaande, aan hem voor te leggen. Met daarin begrepen de zekerheid dat een substantieel aantal personen op basis van een schriftelijke kennisgeving gedurende de rest van het seizoen door FC Den Bosch de toegang tot het stadion wordt geweigerd. Mede op basis van een advies van de politie daarover zal de burgemeester zijn standpunt bepalen ten aanzien van de vraag of hij het al dan niet verantwoord acht om de geplande thuiswedstrijd tegen FC Feijenoord op 6 april 2005 door te laten gaan. Ten aanzien van de overige competitiewedstrijden zal de burgemeester zijn standpunt later nog bepalen.