Gemeente 's-Hertogenbosch

23-03-2005

Oplevering eerste woningen in De Groote Wielen

Op vrijdag 18 maart jongstleden hebben mevrouw J. Eugster, coördinerend wethouder van De Groote Wielen, mevrouw E. de Jonge, wethouder van onder meer volkshuisvesting, en projectontwikkelaar AM Wonen op symbolische wijze de eerste woningen in De Groote Wielen opgeleverd. Dat deden zij door samen met de eerste bewoners letterlijk het water in de Watertuinen te brengen. De Watertuinen is een waterrijke buurt in De Groote Wielen, die als eerste is ontwikkeld. De eerste woningen zijn van de hand van architect Anoul Bouwman (architectenbureau Passchier Visser Bouwman Architecten BV) en hebben een kleurrijke Scandinavische architectuur, die goed past bij het nautische en informele karakter van de Watertuinen.

Nieuwe woonwijk
In het oostelijk deel van 's-Hertogenbosch, ten noorden van Rosmalen, is een nieuwe woonwijk in wording: De Groote Wielen. De komende jaren worden hier ruim 4.300 woningen gebouwd, verdeeld over zes verschillende woonbuurten met allemaal een eigen sfeer en karakter. Gestart wordt met de drie woonbuurten ten zuiden van de centrale waterplas: De Watertuinen, Broekland en Vlietdijk. Hier verschijnen in ongeveer drie jaar tijd de eerste 1.800 woningen. Alle zes de woonbuurten hebben een heel eigen sfeer en uitstraling. En dat is ook goed terug te zien in de woningen. Deze variëren van luxe villa's op vrije kavels midden in het water en eengezinswoningen in gezellige woonstraten tot stedelijke appartementen dichtbij alle voorzieningen. Zo'n tachtig procent van de woningen wordt grondgebonden, terwijl twintig procent bestaat uit gestapelde bouw. Naast de grote verschillen in woningtypen en het aantal woningen per hectare, is er ook een verdeling naar prijs en naar eigendom (huur of koop). Voor de hele woonwijk De Groote Wielen wordt uitgegaan van minstens tachtig procent koopwoningen en maximaal twintig procent huurwoningen. Daarbij is de volgende richtlijn vastgesteld:

- 20 procent sociale huur- of koopwoningen;
- 30 procent middeldure huur- of koopwoningen;
- 50 procent duurdere koopwoningen.

Voorzieningen
De Groote Wielen wordt een woonwijk met behoorlijk veel eigen voorzieningen. De meeste voorzieningen komen in het centrum van De Groote Wielen. Daar komt het winkelcentrum waar de dagelijkse boodschappen kunnen worden gedaan. In de buurt Broekland komen naast de twee basisscholen, de voor- en naschoolse opvang en de sportzaal ook zorgvoorzieningen (huisarts, tandarts, fysiotherapeut, apotheek). Kleinschalige bedrijfjes en beroepen aan huis kunnen verspreid over de wijk worden gevestigd. In de loop van dit jaar verhuist de voetbalvereniging OJC Rosmalen naar een eigen accommodatie in De Groote Wielen. Daarnaast wordt het sportcomplex "De Groote Wielen" gerealiseerd, waar honk- en softbal (de Gryphons), korfbal, tennis en jeu de boule worden ondergebracht.

De watermachine
Het water vervult een prominente rol in De Groote Wielen. Water is hier niet alleen het centrale ruimtelijke thema wat zorgt voor de kenmerkende en relaxte sfeer. Het water vormt ook de structuur van de hele wijk. Zo liggen alle buurten aan een waterplas met overal grotendeels openbaar toegankelijke oevers. Maar ook op veel andere plaatsen in de wijk is het water de leidraad geweest voor de indeling van het gebied. Het water in De Groote Wielen is niet alleen bepalend voor de sfeer en indeling, het is duidelijk ook bedoeld om de waterhuishouding in het gebied zorgvuldig te regelen. Daarnaast heeft het een ecologische functie. Juist deze gecombineerde functies vragen om een uitstekend waterbeheer. In De Groote Wielen gebeurt dat via de watermachine: een uniek en duurzaam gesloten watersysteem voor milieuvriendelijk waterbeheer. Hierbij worden (relatief schoon) regenwater en vervuild rioolwater gescheiden afgevoerd. Bovendien wordt het regenwater zoveel mogelijk vastgehouden in het gebied waar het is gevallen. Dit leidt tot een bijzondere belevingskwaliteit in de verschillende woonbuurten; regenwater wordt bijvoorbeeld in het zicht afgevoerd via speciale waterkanalen die op hun beurt een mooi beeld vormen in het landschap.

Partners
De gemeente 's-Hertogenbosch ontwikkelt De Groote Wielen samen met een groot aantal marktpartijen: BMW bouwcombinatie, Bouwfonds Ontwikkeling BV, Het Waare Huis, Fortis, Bouwbedrijf Gebr. Van Wanrooij BV, Johan Matser Projectontwikkeling, Klok Druten Ontwikkeling BV, Onroerend Goed Maatschappij Th.G. van de Bosch, Interpolis, BPF Bouwinvest, VABO Ontwikkeling BV, Hertogbouw en Delta Lloyd Vastgoed.