Provincie Flevoland



Nieuwe Cultuurnota provincie zoekt naar raakvlakken

Komende maanden gaat de provinciale politiek aan de slag met het Flevolandse cultuurbeleid voor de komende jaren. Het college van Gedeputeerde Staten heeft vandaag de nota Cultuurbeleid 2005-2008 gepresenteerd, die de basis vormt voor nieuwe beleidsaccenten op het gebied van kunst en cultureel erfgoed in Flevoland. Daarbij benadrukt het college van GS dat cultuur niet op zich staat, maar raakvlakken moet hebben met recreatie, toerisme en ruimtelijke ontwikkelingen.

De nieuwe nota Cultuurbeleid heeft in dit licht de toepasselijke titel Raakvlakken gekregen. Volgens het college van Gedeputeerde Staten is het van belang dat mensen actief in aanraking komen met Flevolandse kunst en cultuur. Cultuurgedeputeerde Laura Bouwmeester: Cultuur is iets van de mensen. De Flevolandse cultuur zegt iets over de mensen in Flevoland en dat verhaal willen we aan de man brengen. Want we leven in een heel bijzonder en boeiend gebied. Een gebied waar ruimte is voor unieke landschapskunst, waar jonge mensen op podia staan met hippe raps en waar we tegelijk de oude eilandcultuur hebben van Urk en Schokland.

Juist om ervoor te zorgen dat mensen in aanraking komen met de kunst en het cultureel erfgoed in Flevoland, vindt het college het belangrijk dat kunst en cultuur een vastere relatie krijgen met de toeristische en recreatieve activiteiten binnen de provincie. Toegankelijkheid van kunstprojecten en culturele evenementen is daarom een belangrijk criterium voor de provincie bij haar
stimuleringsbeleid. Ook zullen kunst en cultuur een betere plek krijgen in de promotieactiviteiten van het Flevoland Bureau voor Toerisme.

De nieuwe Nota Raakvlakken geeft over alle deelonderwerpen binnen het cultuurbeleid richting aan het provinciale beleid van de provincie. Belangrijk uitgangspunt daarbij zijn de afspraken die onlangs zijn gemaakt met het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap in het Cultuurconvenant. Nu duidelijk is hoeveel geld het ministerie over heeft voor kunst- en cultuurprojecten in Flevoland, kan de provincie met concrete voorstellen aan de slag. Zo wordt een aantal subsidieregelingen samengevoegd tot één regeling voor Projecten Cultuur, waar organisaties een beroep op kunnen doen als zij een cultureel evenement of project willen uitvoeren.

Landschapskunst blijft een speerpunt van de provincie, al heeft het ministerie in het Cultuurconvenant geen geld beschikbaar voor het centrum voor landschapskunst De Verbeelding in Flevoland. De provincie wil afspraken gaan maken met alle betrokken instanties op het gebied van landschapskunst met als doel deze unieke vorm van beeldende kunst ook op de langere termijn een vaste waarde te laten zijn in het Flevolandse cultuurlandschap.

De Nota Raakvlakken wordt voor een reactie toegezonden aan tal van organisaties en de gemeenten in Flevoland. Nadat de reacties zijn geïnventariseerd, bespreken Provinciale Staten de nota in de commissie Samenleving op 18 mei. Daarna bestaat de mogelijkheid om nog aanpassingen door te voeren. Uiteindelijk zal de Nota Raakvlakken in de vergadering van Provinciale Staten op 15 september aanstaande definitief worden vastgesteld.