Gemeente Delft

Persbericht

Scholieren wedden met gemeente Delft over C02-besparing

Wethouder Mooiweer gaat 'The Bet' aan

Amsterdam, 23 maart 2005 --- Op woensdag 23 maart zijn 125 scholieren uit Delft een weddenschap aan met wethouder Mooiweer aangegaan. Scholieren van het Christelijk Lyceum Delft en het Grotius College beweren dat zij in twee maanden tijd hun eigen CO2-uitstoot met acht procent kunnen verminderen. Dat doen zij door thuis en op school energie te besparen. Als de scholieren winnen, krijgen de scholen van de gemeente geld voor een energiebesparende maatregel, zoals zonnepanelen of een energiezuinig feest. Als ze verliezen moeten ze bijvoorbeeld een biologische lunch voor de wethouder maken of een middag vuil prikken. Over de inzet en tegenprestatie wordt nog druk onderhandeld!

'The Bet' is een initiatief van Jongeren Milieu Actief (JMA) en heeft alles te maken met het Kyoto-protocol dat recentelijk in werking is getreden. Europese landen spraken al in 1997 af hun CO2-uitstoot met gemiddeld acht procent te verminderen vóór het jaar 2012. Omdat er nog maar weinig van is terechtgekomen, gaan jongeren nu zelf aan de slag. Met 'The Bet' willen zij bewijzen dat je met eenvoudige maatregelen in huis en op school al makkelijk acht procent CO2 kunt besparen. De komende maanden gaan zo'n 1500 jongeren in diverse Nederlandse gemeentes hiermee aan de slag (zie www.thebet.nl).Vorig jaar hebben scholieren op verschillende scholen al met succes gewed.

Jongeren die meedoen aan 'The Bet' krijgen bespaartips gericht op gedragsveranderingen en kleine technische maatregelen, zoals verwarming een graadje lager, spaarlamp indraaien en papier dubbelzijdig kopiëren. Met cijfers van het CBS en het RIVM heeft JMA uitgerekend wat een gemiddeld huishouden en een gemiddelde school aan CO2 uitstoot. En hieraan gekoppeld wat een besparingsactie oplevert. Jongeren kunnen ook zelf CO2 bespaaracties bedenken zoals het opstellen van een carpoolplan voor de leraren. De scholieren houden op www.thebet.nl hun besparingen bij. Ter controle bewaren ze bonnetjes van bijvoorbeeld spaarlampen en isoleerstrippen. Scheidsrechters van 'The Bet' controleren de besparingen met steekproeven.

Jongeren Milieu Actief

JMA is een vereniging voor en door jongeren tussen de 12 en 28 jaar die zich inzetten voor een beter milieu. Zij laat zien dat het helemaal niet moeilijk is en juist leuk kan zijn om je milieubewust te gedragen. JMA is de jongerenorganisatie van Milieudefensie.