Nieuw-Vlaamse Alliantie


Helga Stevens hekelt beperkte toegankelijkheid publieke gebouwen (23/03/05)

In Wetteren wordt een nieuw politiekantoor gebouwd, maar doordat de kosten hoger uitvallen dan gepland, worden nu enkele besparingen gepland. Eén daarvan bestaat uit het schrappen van de lift. Anticiperend op de te verwachten reactie van rolstoelgebruikers, mensen die slecht te been zijn, argumenteerde men dat alle dienstverlening voor de bevolking op het gelijkvloers gebeurt.

Wat men echter gemakkelijkheidshalve schijnt te vergeten is dat men door de lift te schrappen, ook de mogelijkheid schrapt om mensen met een rolstoel en mensen die slecht te been zijn in dienst te nemen of te houden! Deze mensen een afzonderlijk bureautje geven op het gelijkvloers kan niet als oplossing weerhouden worden.

Het is onvoorstelbaar dat er anno 2005 nog steeds geen wetgeving bestaat die toelaat de volledige toegankelijkheid van publieke gebouwen af te dwingen. Er is de federale wet van 1975 betreffende de toegang van gehandicapten tot gebouwen toegankelijk voor het publiek en het KB van 1977 in uitvoering hiervan, doch deze bepalingen zijn verouderd, de normen zijn summier, onvolledig en er is geen controle of sanctionering mogelijk. Het is dus een KB zonder tanden. Enkel de anti-discriminatiewetgeving zou volgens het Vlaams Steunpunt Toegankelijkheid soelaas kunnen bieden, maar dan dient men een rechtszaak aan te spannen en dat is minstens een even grote drempel.

Helga Stevens zal in het Vlaams Parlement werk maken van een Vlaams decreet dat minstens garandeert dat nieuwe publieke gebouwen volledig toegankelijk zijn. De toegankelijkheid zou moeten gegarandeerd zijn vooraleer een bouwvergunning afgeleverd wordt. Daarbij dient niet alleen rekening gehouden te worden met personen met een fysieke handicap, maar ook met de noden van doven, slechthorenden, blinden, enzovoort.

Ondertussen dringt Helga Stevens er op aan dat in het politiekantoor van Wetteren minstens de koker wordt voorzien waar later dan een lift in geplaatst kan worden. Het is namelijk veel eenvoudiger en goedkoper om een nieuw gebouw meteen aan te passen, dan nadien veranderingen aan te brengen. Als dan één van de hoge ambtenaren een ski-ongelukje krijgt, hoopt Helga Stevens dat die lift alsnog zeer snel geplaatst zal worden.

Auteur:
Vlaams volksvertegenwoordiger
Helga Stevens

Meer informatie:
Contactpersoon: Piet De Bruyn, woordvoerder
Telefoon: 02 219 49 30
Fax: 02 217 35 10
E-post: piet.debruyn@n-va.be
Url: www.n-va.be