Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

De heer mr. A.W. Kist Postbus 90801 2509 LV Den Haag Koninginnelaan 6 Anna van Hannoverstraat 4 2341 EX OEGSTGEEST Telefoon (070) 333 44 44 Telefax (070) 333 40 33

Uw brief Ons kenmerk Doorkiesnummer SV/A&L/05/21639 333

Onderwerp Datum Contactpersoon Opdrachtverlening 23 maart 2005

Op dinsdag 15 maart is het wetsvoorstel Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen (WIA) aanhangig gemaakt bij de Tweede Kamer. Met de Wet WIA wordt een onderscheid aangebracht tussen mensen die niet meer tot arbeid in staat zijn (volledig en duurzaam arbeidsongeschikten) en mensen die nog wel kunnen werken (gedeeltelijk arbeidsgeschikten). Deze laatste groep personen krijgt recht op een uitkering uit hoofde van de Werkhervattingsregeling gedeeltelijk arbeidsgeschikten (WGA).

De WIA is gebaseerd op het stelsel van keuzevrijheid.Voor werkgevers betekent dit dat zij de keuzevrijheid hebben om voor de WGA de lasten zelf te dragen, deze te verzekeren bij een verzekeraar of deze te verzekeren bij het UWV.
Ten aanzien van deze keuzevrijheid is het van belang dat er een gelijk speelveld bestaat tussen de verschillende uitvoerders. Werkgevers kunnen dan kiezen voor die uitvoerder die in hun ogen het best in staat is gedeeltelijk arbeidsgeschikten te reïntegreren.

Zoals bekend bestaat er een verschil in financiering tussen verzekeraars en het UWV; verzekeraars moeten werken op rentedekking, het UWV werkt op omslagbasis. Dit verschil betekent dat de premies van verzekeraars in de aanvangsfase hoger zijn dan bij het UWV (de zogenaamde rentehobbel). In 2004 is met het Verbond van Verzekeraars afgesproken deze zogenaamde rentehobbel te mitigeren door een opslag op de gedifferentieerde WGA- premie. In het conceptwetsvoorstel Invoeringswet WIA is dit uitgewerkt.

Vervolgens is gebleken dat om uitvoeringstechnische redenen premiedifferentiatie door de Belastingdienst en het UWV eerst in 2007 kan worden gerealiseerd. In 2006 kunnen, zo heeft het kabinet besloten, werkgevers wel kiezen om eigenrisicodrager te worden of zich

2

privaat te verzekeren. De premie bij het UWV is in dit jaar (noodzakelijkerwijs) een uniforme premie.

Tegen deze achtergrond verzoek ik u om het kabinet te adviseren over een voor het jaar 2006 vast te stellen uniforme WGA-premie. Dit niveau moet in het licht van het vanaf 2007 beoogde regime, enerzijds zodanig zijn dat verzekeraars een redelijke toegang tot de markt hebben en anderzijds zodanig dat een oneigenlijke uitstroom van werkgevers naar het eigenrisicodragen wordt voorkomen.

Graag zie ik u advies vóór 1 mei a.s. tegemoet.

De Minister van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,

(mr. A.J. de Geus)