Stichting Wakker Dier

ALBERT HEIJN EN SUPERUNIE: HARDE MAATREGELEN TEGEN GESJOEMEL MET EIEREN Persbericht - 23 maart 2005

Supermarkten Albert Heijn en Superunie (Dekamarkt, Deen e.a.) hebben harde maatregelen genomen nadat uit contra-expertise van het CPE (Controlebureau Pluimvee en Eieren) is gebleken dat op de door Wakker Dier onderzochte scharreleieren inderdaad sporen van draadgaas te zien waren (legbatterijtypische sporen). Door gebruik te maken van Ultravioletlicht zijn batterijtypische sporen aangetoond die met het blote oog niet te zien zijn. De supermarkten waar Wakker Dier de verdachte eieren aantrof, Albert Heijn en Superunie, besloten direct na melding tot contra-expertise bij het CPE. De uitkomsten van die contra-expertise bevestigen hoe fraudegevoelig het systeem op dit moment nog is. Albert Heijn en Superunie zijn geschokt door de uitkomsten en voelen zich evenzeer gedupeerde als kippen en consumenten dat zijn.
De bevindingen van Wakker Dier zijn als een bom ingeslagen in de sector. Wakker Dier heeft vandaag opnieuw verdachte eieren aangetroffen en de betreffende supermarktketens daarmee geconfronteerd. Wakker Dier zal morgen bekend maken welke maatregelen de betrokken supermarkten gaan nemen. Superunie heeft direct alle verdachte eieren uit de schappen gehaald en het betreffende eierpakstation laten weten geen eieren meer te willen betrekken van de betreffende pluimveehouder. Bovendien heeft Superunie het eierpakstation aansprakelijk gesteld en hen laten weten dat het volgende incident een beëindiging van de relatie zal betekenen. Wakker Dier heeft vorige week tevens een partij als kooi-eieren gestempelde eieren (code 3) in scharreldoosjes ontdekt. Deze doosjes zijn ook afkomstig van het door Superunie aansprakelijk gestelde eierpakstation. Superunie heeft op de dag dat Wakker Dier deze bevinding bekend maakte de hele partij uit de winkels teruggehaald.

Bij Albert Heijn zijn vrije uitloopeieren (Graseieren) met batterijtypische sporen aangetroffen. Albert Heijn garandeert dat de Graseieren die nu in de winkel liggen geen batterijtypische sporen bevatten. Onderzoek van vandaag van Wakker Dier bevestigt deze bevindingen. Albert Heijn zal een diepgravend onderzoek verrichten naar de verdachte partij vrije uitloopeieren en haar controles op al haar eieren verscherpen. Bovendien heeft zij aangekondigd dat bij nieuwe constateringen van verdachte eieren, het gehele aanbod van de betreffende leverancier uit het assortiment zal worden gehaald.

Wakker Dier is blij met de maatregelen van de supermarkten. Het feit dat Wakker Dier na aanleiding van tips van klokkenluiders uit de sector, relatief eenvoudig gestuit is op twijfelachtige eieren, geeft aan dat op dit moment het systeem fraudegevoelig is. Wakker Dier is van mening dat de controle op keurmerken en de bescherming van dieren en consumenten niet kan worden overgelaten aan louter zelfregulering. In afwachting van nauwere objectieve controles door de overheid, zal Wakker Dier haar eigen controles verscherpen, hoewel de stichting het een slechte zaak vindt dat dergelijke controles worden overgelaten aan maatschappelijke organisaties.

De bevindingen van Wakker Dier zijn als een bom ingeslagen in de sector. Wakker Dier heeft vandaag opnieuw verdachte eieren aangetroffen en de betreffende supermarktketens daarmee geconfronteerd. Wakker Dier zal morgen bekend maken welke maatregelen de betrokken supermarkten gaan nemen.