Vereniging van Houtimpregneerinrichtingen in Nederland


Hergebruik spoorbielzen levert perikelen op met milieu-inspectie

De eind vorig jaar gehouden gecoördineerde milieu-inspectie in de sector houtverduurzaming evenals de al eerder gehouden extra controles specifiek voor gecreosoteerd hout, blijken vooral voor de handel in gebruikte spoorbielzen verstorende effecten op te leveren. De milieu-inspectie stelt op grond van het besluit PAK houdende coatings van maart 2003 dat het verboden is om gecreosoteerd hout in voorraad te hebben, te verkopen of te gebruiken als dat hout is verduurzaamd met een ouder type creosootolie. En dat is het geval bij alle spoorbielzen van voor 2001. In een enkel geval moesten analyses worden uitgevoerd om aan te tonen dat het BaP gehalte inderdaad niet voldeed aan de eisen die aan de nieuwe creosootolie worden gesteld. Het blijkt dat Nederland de Europese richtlijn, die bepaalt dat hergebruik van gecreosoteerd hout - ongeacht de samenstelling van de creosootolie - wèl is toegestaan, gewoon niet goed heeft geïmplementeerd.
Dat is niet toelaatbaar. Dat wordt in elk geval bevestigd door het oordeel van de Advocaat-Generaal van het Europese Hof van Justitie in Luxemburg!
Inmiddels is daarover een klacht ingediend bij de Europese Commissie. Het zal wel even duren voor er een officiële reactie van de EC naar de VHN komt, maar die kan met redelijk wat vertrouwen tegemoet worden gezien. Een eerdere VHN klacht bij de EC over het Nederlandse creosootolie toelatingenbeleid leverde ook een "VHN heeft gelijk" antwoord op en bovendien een verwijzing naar jurisprudentie die schadeverhaal op de Nederlandse Staat mogelijk maakt.

Inlichtingen :
Ing. C. Boon, voorzitter Vereniging van Houtimpregneerbedrijven in Nederland
Tel. : 030 - 693.00.40
Fax : 030 - 692.50.45
E-mail : info@vhn.org