Saxion Hogescholen
BR>

di 22 maart 2005

Kunst In Saxion: Nieuw! Modern! Beter!

In de centrale hal van Saxion Hogescholen, locatie M.H. Tromplaan 28, Enschede , is van woensdag 23 maart tot en met maandag 4 april 2005 de tentoonstelling N ieuw! Modern! Beter! De vooruitgang, een geïllustreerde geschiedenis van de 20e eeuw te zien. De openingstijden zijn: Maandag tot en met donderdag van 8.00-2 2.00 uur, vrijdags van 8.00-17.00 uur. Zaterdags en zondags, Goede Vrijdag en T weede Paasdag gesloten.

De tentoonstelling
Wat was er nu echt belangrijk in de twintigste eeuw? Pieter Geenen tekende een hilarische geschiedenis van de vorige eeuw in 48 bladen, elk met een eigen onderwerp. Naast "grote thema's", zoals de geschiedenis van de bh of het bombarderen, zie je ook schijnbaar tijdloze onderwerpen als God, sex en de dood. Deze serie verscheen in 1999 in wekelijkse afleveringen in Trouw. Pieter Geenen

Pieter Geenen kwam op het idee voor de serie over de twintigste eeuw toen hij in Normandië een middeleeuws wandkleed zag, een meterslang stripverhaal, in de stijl van het Tapijt van Bayeux, over de verovering van Frankrijk en Sicilië door de Noormannen. Geborduurde mannetjes, paarden, bootjes en teksten vertelden de geschiedenis. Kort daarna ontdekte hij in een Franse supermarkt een serie tijdschriften met als onderwerp de 20e eeuw: pagina's vol smakelijke foto's, feitjes en namen. Zo groeide allengs het idee om een reeks tekeningen te maken over de 20e eeuw, die bijna voorbij was. Waarheidsgetrouwe en hilarisch afbeeldingen over de rigoureuze pogingen die in die honderd jaar gedaan zijn om een betere wereld te scheppen, en een betere mens. Eeuwige welvaart! Altijd vrede! De nieuwe mens zou alles goed maken! Leve de vooruitgang!

Intussen is een boek van Pieter Geenen verschenen, met onder meer de illustraties van de tentoonstelling onder de titel: de Vooruitgang. Meer informatie hierover: www.deharmonie.nl

Recensie (de Gelderlander, 9 december 2004)
'Geert Mak mag de historicus van het jaar zijn, het leukste geschiedenisboek van het jaar is De vooruitgang. (...) Geenen heeft het menselijke geploeter in "waarheidsgetrouwe tekeningen" vastgelegd voor het nageslacht. En met die omschrijving hebben we de toon van het stripalbum te pakken, die van de ondeugende geschiedenisleraar. Het is een boek bomvol feiten, maar de manier waarop ze worden gepresenteerd, is bepaald origineel.'
De Saxion kunstcommissie
De Saxion Kunstcommissie organiseert een aantal keren per jaar tentoonstellingen op twee locaties van Saxion: Deventer en Enschede.

Deze expositie is een productie van vijf samenwerkende bureaus Studium Generale (Delft, Twente, Deventer, Wageningen en Eindhoven).

De tentoonstelling sluit aan op het thema van de vorige week gehouden boekenweek en op de belangstelling voor geschiedenis in het algemeen. Zij was al op de Saxion-locatie in Deventer te zien.


-------------------------------------------- EINDE PERSBERICHT-----------------------------------------


Noot voor de redactie,