Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Optimisme beleggers leidt tot recordstand Postbank BeleggersBarometer

Amsterdam, 23 maart 2005 - De Postbank BeleggersBarometer bereikte in februari de hoogste stand ooit. De BeleggersBarometer kwam uit op 137 punten, negen puznten meer dan in januari, en net iets hoger dan de vorige top van 136 punten in januari 2004. Beleggers zijn vol vertrouwen over de Nederlandse economie en liften mee op de positieve beursontwikkelingen van de afgelopen maanden. Verder blijkt uit het onderzoek van de Postbank dat een kwart van de Nederlandse beleggers momenteel al belegt in ethisch verantwoorde spaar- en beleggingsproducten.

Het optimisme van de Nederlandse beleggers wordt vooral gedragen door een groot vertrouwen in de economie. Van de beleggers vindt 59% dat de economische situatie de afgelopen maanden is verbeterd. Dit percentage is sinds het bestaan van de Postbank BeleggersBarometer nog nooit zo hoog geweest. Het optimisme had nog hoger uit kunnen pakken als niet 34% (ten opzichte van 22% een maand eerder) de financiële situatie van het eigen huishouden had zien verslechteren. Al eerder was geconstateerd dat dit te maken kan hebben met het doorvoeren van een aantal kabinetsmaatregelen begin dit jaar.

De verwachtingen voor de economische situatie in de nabije toekomst zijn positief: ruim de helft van de beleggers (53%) verwacht de komende drie maanden een verdere verbetering van de economische situatie in Nederland. Ook over de ontwikkeling van hun beleggingsportefeuille rapporteren de meeste beleggers in februari niets dan goeds. Een grote meerderheid heeft de waarde van zijn beleggingen de afgelopen maanden zien toenemen. Ongetwijfeld gesterkt door de positieve kijk op de economie, verwacht eveneens zo'n 60 procent van de beleggers dat die waardestijging de komende maanden zal voortduren.

Beleggers worden de laatste maanden ook steeds positiever over de verwachte ontwikkeling van de AEX-index. Slechts 8% voorziet een daling en 59% verwacht een stijging van de AEX-index. De verwachting is dat de AEX-index in mei zal uitkomen op een stand van 375 punten.


Risicoaversie verdwijnt

Net als in voorgaande maanden besteden beleggers het geld dat zij maandelijks overhouden meestal niet volledig aan consumptieve doeleinden. Spaarrekeningen blijven, hoewel afnemend tot 56%, de meest populaire bestemming, maar beleggen wint langzaam aan populariteit. Inmiddels geeft 36% aan in ieder geval weer een deel te willen gaan beleggen. Beleggers beginnen vooral hun aversie tegen risicovolle sectoren te verliezen. Slechts 35% vindt het een slechte tijd om hierin te beleggen, tegen 53% twee maanden geleden.

Ethisch beleggen populair

Ruim een kwart (27%) van de Nederlandse beleggers investeert in ethisch verantwoorde spaar- of beleggingsproducten. Van de beleggers overweegt 22% dit in de toekomst te gaan doen. Belangrijkste beweegredenen om niet in maatschappelijk verantwoorde producten te investeren zijn vooral gebrek aan interesse (28% van de beleggers) en het vermoeden dat ethisch verantwoord beleggen ten koste zal gaan van het rendement (18%). Bijna de helft van alle beleggers (48%) accepteert minder rendement wanneer zij beleggen in een maatschappelijk verantwoord beleggingsproduct.

De Postbank BeleggersBarometer meet het vertrouwen van alle Nederlandse particuliere beleggers. De index is ontwikkeld door Postbank in samenwerking met de Universiteit van Tilburg en wordt mede uitgevoerd door een onafhankelijk onderzoeksbureau in Amsterdam. De Postbank BeleggersBarometer heeft als minimale waarde 0, wat staat voor heel pessimistisch; bij de waarde van 100 is de stemming neutraal en bij 200 extreem optimistisch.

De AEX Voorspeller geeft de verwachting weer van alle Nederlandse particuliere beleggers voor de stand van de AEX-index over drie maanden en aan het einde van het jaar. De AEX Voorspeller wordt maandelijks gemeten vanaf januari 2004. De AEX Voorspeller heeft geen invloed op de stand van de Postbank BeleggersBarometer.

Voor meer informatie en beeldmateriaal kunt u contact opnemen met: Postbank N.V. afdeling Persvoorlichting, Mark Beers, tel: (020) 584 64 25.