FNV

Steun voor onderdrukte vakbonden in Nepal

Vakbonden in de hele wereld hebben dinsdag de schending van vakbondsrechten in Nepal veroordeeld en hun solidariteit met vakbondsbestuurders in dat land uitgesproken. De FNV heeft een protestbrief aan de ambassadeur in Den Haag gestuurd. De ICFTU had haar leden in 154 landen opgeroepen dinsdag actie te voeren bij de ambassades van Nepal. FNV-voorzitter Lodewijk de Waal dringt in zijn brief aan op de vrijlating van alle vakbondsmensen en bescherming van anderen die op het punt staan gearresteerd te worden.

De Nepalese vakbeweging ligt onder vuur sinds de coup van koning Gyanendra op 1 februari. De koning heeft alle vakbondsactiviteiten en bijeenkomsten met meer dan vijf personen verboden. Inmiddels zijn 25 vakbondsleden gearresteerd. Naar schatting staan veertienhonderd Nepalese vakbondsleden op een lijst om gearresteerd te worden. Velen zijn ondergedoken.

In een interview met de ICFTU vertelt Laxman Basnet, voorzitter van de Nepalese vakbondsfederatie Nepal Trade Union Congress (NTUC) over de huidige situatie in zijn land en hij roept op tot internationale solidariteit om de rechten van de Nepalese werknemers te beschermen.