Socialistische Partij

Bekijk de oproep!

De Graaf finaal onderuit in Eerste Kamer

22-03-2005 * Minister De Graaf van Bestuurlijke Vernieuwing is vanavond volledig onderuit gegaan in de Eerste Kamer met zijn omstreden "dubbelbesluit" inzake de burgemeestersbenoeming. SP, PvdA en GroenLinks, geholpen door de kleine christelijke fracties, blokkeerden zijn voorstel om nu de burgemeesterbenoeming door de regering uit de grondwet te halen en aansluitend vanaf 2006 de Nederlandse gemeenten een burgemeestersverkiezing op te dringen waar vooralsnog niemand op zit te wachten.

Volgens de drie linkse fracties moet de burgemeester in de toekomst inderdaad niet langer door de regering benoemd worden maar door de gemeenteraad gekozen. Dat is ook in de meeste Europese landen het geval. Minister De Graaf had echter een andere variant bedacht en die vast laten leggen in het regeerakkoord. Daarin wordt de burgemeester rechtstreeks verkozen, zoals ook in bijvoorbeeld Amerika gebeurt. Dan wordt de burgemeester echter veel te machtig in vergelijking met de lokale volksvertegenwoordiging. Dat is per saldo slecht voor de lokale democratie, zo betoogde Ronald van Raak namens de SP-Senaatsfractie. Ook senator Van Thijn van de PvdA en Leo Platvoet van GroenLinks namen een vergelijkbare positie in.

De regering had ingeschat dat de linkse samenwerking wel uiteen zou vallen tijdens het debat. Dat was verkeerd gecalculeerd, zo bleek na een urenlang debat. Toen bleek dat De Graaf geen enkele concessie in de aanbieding had, was zijn lot beslist. "Als Galilei hebben wij de hele dag gekeken in de hoop dat we konden zeggen: en toch beweegt ie. Maar dat is helaas niet het geval geweest. Alle voorstellen van de oppositie om de zaak op een meer democratische manier te regelen, zijn door de minister afgewezen. Dan rest ons niets anders dan tegenstemmen," aldus senator Van Raak in zijn stemverklaring. Omdat de PvdA gelijk op bleef trekken met SP en GroenLinks sneuvelde het regeringsvoorstel. Het betrof namelijk een grondwetsherziening en daarvoor is tweederde meerderheid vereist. Die zat er door de linkse samenwerking niet in.

Morgen laat minister De Graaf weten of hij aanblijft of opstapt.