Lijst Pim Fortuyn


Ongevraagde deelname aan loterijen schiet Kamer in verkeerde keelgat

Den Haag, 23/03/2005 - LPF-Kamerlid Van As heeft minister Donner onder vuur genomen omdat hij toestemming heeft gegeven aan de Postcodeloterij en de Giroloterij om hun klanten deel te laten nemen aan een verhoging van een trekkingsbijdrage ten behoeve van een cadeau voor het jubileum van Koningin Beatrix. Tijdens het vragenuurtje in de Kamer vandaag bleek deze kostenverhoging - zonder verzoek vooraf - een 'weeffoutje' van Donner te zijn.

Het is de Lijst Pim Fortuyn een doorn in het oog dat het in dit land nog steeds mogelijk is dat enkele miljoenen nietsvermoedende klanten van grote loterijen alleen achteraf bezwaar kunnen maken tegen deelname aan de extra loterij en daarbij ook nog op kosten gejaagd worden. Eind vorig jaar gebeurde er iets soortgelijks toen de leden van het ABP geconfronteerd werden met het besluit van de directie om met geld van de leden een donatie te storten voor de slachtoffers van de tsunami in Azië. De LPF is fel tegenstander van oneigenlijk gebruik van machtigingen die door leden of klanten van organisaties zijn afgegeven. Voor dit soort acties dient vóóraf een toestemming van de leden te worden gevraagd.

Van As: "Het kan toch niet zo zijn dat mensen kosten moeten maken om hun bijdrage terug te draaien. Je moet zelf geen moeite hoeven doen om niet deel te nemen aan zo'n loterij, terwijl het zelf bezwaar moeten maken je óók nog geld kost. Deze morgen hebben we de proef op de som genomen, maar werden tot drie maal toe uit het telefoonsysteem van de Postcodeloterij gegooid omdat de lijn bezet was. Binnenkort sluit de termijn om nog 'nee' te zeggen. Je zult maar met vakantie zijn en de deadline missen. Volgens Van As verdient deze werkwijze bepaald niet de schoonheidsprijs. Van As: "Bovendien verbaas ik me er wel zeer over dat slechts 50 procent van het extra geïnde bedrag (5,25 euro) richting het beoogde cadeau voor de vorstin gaat. Van de resterende helft steekt de loterijdirectie 20 procent in eigen zak en 30 procent gaat naar de prijzenpot".

Eind vorig jaar had de Raad van Toezicht op de Kansspelen minister Donner geadviseerd om het systeem waarbij mensen achteraf hun toestemming terug konden trekken te vervangen door een systeem waarbij de organisatie vooraf toestemming van de leden behoort te vragen. De LPF betreurt het dat de minister aan dat advies geen gevolg heeft gegeven.