Akzo Nobel

Akzo Nobel ontwikkelt eerste decoratieve verf met gevoel ter wereld

Arnhem, 23 maart 2005 Akzo Nobel heeft een verf ontwikkeld die er uit ziet en aanvoelt als suède, leer of geweven materiaal. Het product, Alpha® Tacto geheten, is de eerste decoratieve verf ter wereld waarmee twee verschillende effecten kunnen worden gerealiseerd, afhankelijk van de manier waarop de verf op de muur wordt aangebracht.

Alpha Tacto, dat onder de merknaam Sikkens® wordt verkocht, voegt voor het eerst een multizintuiglijk aspect toe aan het totale concept van binnenhuisarchitectuur. Het unieke product is niet alleen visueel aantrekkelijk door het wolk- of leerachtige effect bij de afwerking. Bij aanraking of strelen geeft het ook de gevoelssensatie die zo karakteristiek is voor weefsel.

Het geheim achter Alpha Tacto, de meest recente vinding van Akzo Nobel in een lange reeks innovaties op het gebied van coatings, is de wijze van aanbrengen. Een gewone kwast creëert een leerachtig effect. De speciaal ontworpen Alpha Tacto-kwast (gemaakt van ruwe kunststofharen) geeft een afwerking die eruitziet en aanvoelt als textiel.

De tijden van één enkele decoratieve ontwerptrend behoren tot het verleden, aldus Rudy van der Meer, in de Raad van Bestuur van Akzo Nobel verantwoordelijk voor de coatingsactiviteiten. In de jaren zestig was het psychedelisch en in de jaren zeventig domineerden de kleuren groen, oranje en bruin. Maar de markt kent nu een veel grotere diversiteit. Echte innovatie is daarom essentieel wanneer je wilt dat je producten impact hebben. En dat is precies wat Alpha Tacto doet. Het is een uniek, trendsettend product waar architecten en ontwerpers zeer opgewonden over zijn.

Leif Abildgaard, General Manager van Akzo Nobels business unit Decorative Coatings Europe: Mensen zijn steeds meer gericht op de tastzin. Dit heeft geleid tot een grotere verscheidenheid van vormen, afwerkingseffecten en glans bij architectuur en ontwerp. Binnenhuisontwerpers en architecten zijn altijd op zoek naar verrassende producten en esthetische effecten. Het Alpha Tacto-concept speelt hierop in en biedt de mogelijkheid om een multizintuiglijke dimensie toe te voegen aan binnendecoratie.

Alpha Tacto wordt gebruikt in combinatie met een speciaal ontwikkelde primer (Alpha BL Grond), die gebaseerd is op een nieuwe bindmiddeltechnologie. De verf is verkrijgbaar in maar liefst 33 kleuren, waarvan het door de natuur geïnspireerde palet is ontwikkeld in nauwe samenwerking met Italiaanse toparchitecten. Op dit moment is Alpha Tacto alleen in Italië verkrijgbaar, maar de introductie van het product in verscheidene andere Europese markten zit in de planning. De octrooiaanvragen voor het gehele systeem zijn ingediend bij het Europees Octrooibureau.

Alpha Tacto is de meest recente uit een reeks door Akzo Nobel Coatings ontwikkelde innovatieve producten. Vorig jaar is Tinova VX geïntroduceerd, de eerste watergedragen bouwverf ter wereld met een uniek hoog gehalte aan vaste stoffen (circa 65 procent). In 2004 lanceerde de onderneming ook Maskin®, een unieke tijdelijke autoverf die na gebruik van het voertuig kan worden getrokken zonder de originele lak te beschadigen. Daarnaast werden andere baanbrekende producten op de markt gebracht, zoals de marmereffectverf Stucco Antico® en Crown IndicoatTM, een toplaag die roze is bij het aanbrengen maar wit opdroogt.

Internet: www.akzonobel.nl; www.sikkens.com
Ons Safe Harbor Statement is van toepassing op dit persbericht. Corporate Media Relations: tel. 026 - 366 4343