Provincie Friesland


---

PERSBERICHT

Nummer: 074 SJT
Datum: 23 maart 2005

Provincie stelt strenger kader geurnormering Sonac vast

De provincie Fryslân heeft een nieuw kader voor geurnormering vastgesteld voor de revisievergunning die binnenkort door Sonac wordt aangevraagd. Deze normering is aangescherpt ten opzichte van huidige vergunde normering. Volgens het huidige geurbeleid dient het bevoegd gezag het acceptabel hinderniveau vast te stellen. Een eerste stap hiervoor is het vaststellen van het "Kader voor geurnormering Sonac Burgum B.V". Vervolgens wordt in het vergunningtraject door Sonac aangegeven welke technische en financiële maatregelen kunnen worden genomen en tot welk geurniveau deze zullen resulteren. Het acceptabel geurhinderniveau is een resultaat van de afweging die de provincie maakt en wordt in vergunningvoorschriften vastgelegd en gemotiveerd in de considerans van de vergunning.

Het nieuwe kader voor geurnormering is ten opzichte van de huidige vergunde normering vele malen strenger. De streef- en bovenwaarde liggen tussen 1,5 en 3,0 ge/m3 (ge/m³ staat voor geureenheden per kubieke meter lucht). De streefwaarde betekent een aanscherping met een factor 6,7 van de huidige 10 ge/m³ bij de dichtstbijzijnde woonbebouwing. Als Sonac niet aan de streefwaarde kan voldoen mag ten hoogste naar de bovenwaarde van 3,0 ge/m3 worden afgeweken. Dit betekent een aanscherping met een factor 3,3 van de huidige geurnormering. Het kader voor geurnormering is in overleg met de gemeente en de Inspectie VROM bepaald.

College stemt ook in met nieuwbouw op De Wringe en De Stins Het college van GS heeft ingestemd met het voornemen voor nieuwbouw op twee inbreidingslocaties in Burgum, De Wringe en De Stins. Beide locaties passen binnen het nieuwe kader voor de geurnormering. Op basis van de Integrale Milieuzonering afspraken was het voorheen niet mogelijk om op deze locaties nieuwbouw te plegen. De Inspectie VROM en de gemeente hebben al ingestemd met de nieuwbouwplannen. De gemeente kan nu de planologische procedure starten.


---- --