Provincie Friesland


---

PERSBERICHT

Nummer: 078 DB
Datum: 22 maart 2005

Fryslân wil gebruik koude- en warmteopslagsystemen stimuleren

De provincie gaat de regelgeving voor koude- en warmteopslagsystemen (KWO-systemen) vereenvoudigen om op die manier het gebruik van grondwater als bron voor energievoorziening te stimuleren. De huidige vergunningplicht is voor vergunninghouders zo belastend dat het de invoering van een KWO-systeem belemmert. Met een koude- en warmteopslagsysteem wordt grondwater gebruikt voor de koeling en verwarming van huizen en gebouwen. Onder andere binnen het project Energy Valley wordt nagedacht over de mogelijkheden om KWO-systemen op grote schaal toe te passen in Noord-Nederland. Bijman: "Ik vind het belangrijk dat deze duurzame manier van koeling en verwarming breed toegankelijk wordt."

KWO-systemen vallen nu nog onder de vergunningplicht van de Grondwaterwet aangezien er nog geen expliciete wettelijke regeling voor bestaat. Toen de systemen enkele jaren geleden op de markt kwamen, was er onvoldoende bekend over de effecten ervan op de bodem en het grondwater. Inmiddels is voldoende ervaring opgedaan en kan geconcludeerd worden dat de regelgeving zo snel mogelijk versoepeld moet worden. Momenteel wordt er gewerkt aan landelijk regelgeving. Fryslân wil deze regeling, die binnen enkele jaren wordt verwacht, niet afwachten en het gebruik van de systemen meer gaan stimuleren. De provincie versoepelt de voorschriften en wil daarmee de lasten voor de burgers en het bedrijfsleven beperken. Hiermee geeft ze tevens invulling aan het dereguleringsbeleid.

Bij KWO-systemen wordt in de zomer grondwater opgepompt om te koelen en na de koeling wordt het opgewarmde water weer teruggepompt in de bodem. In de winter verloopt het proces in omgekeerde richting. KWO-systemen zijn aantrekkelijk uit het oogpunt van milieu en sluiten daarmee goed aan bij de doelstelling van Energy Valley. De noordelijke overheden, kennisinstellingen en het bedrijfsleven werken binnen dit programma samen aan het versterken van de economie en de werkgelegenheid van het Noorden door de energieactiviteiten optimaal te benutten. Zo wordt er onder andere onderzoek gedaan naar het rijden op aardgas. Noord-Nederland loopt voorop wat betreft de stimulering van KWO-systemen.


---- --