Provincie Friesland


---

PERSBERICHT

Nummer: 071 JAB
Datum: 23 maart 2005

Nieuwe rotonde moet veiligheid en afwikkeling verbeteren Provincie pakt kruispunt N354 - N384 bij Dearsum aan

Gedeputeerde Staten van Fryslân hebben een voorbereidingskrediet beschikbaar gesteld voor de ombouw van het kruispunt N354 - N384 net buiten Dearsum tot een grote rotonde. Deze rotonde moet een grotere verkeersveiligheid en een goede verkeersafwikkeling garanderen.

De N354 vormt een belangrijke verbinding tussen Sneek en de A32 richting Leeuwarden. De maximumsnelheid op de hoofdrijbaan is 80 km/u, met uitzondering van het weggedeelte dat door de bebouwde kom van Dearsum loopt. Het huidige kruispunt van de N354 met de N384 ten noordwesten van Dearsum is een zogenaamde rijbaansplitsing met T-aansluiting. De afslag naar Poppenwier wordt ontsloten via de parallelweg. De toenemende verkeersstroom op de N354 zorgt voor een flink probleem. Het aantal ernstige verkeersongevallen vertoont over een langere periode een stijgende lijn. Hierbij zijn ook fietsers betrokken geweest.

Bij de inwerkingtreding van het geldende Provinciaal Verkeer- Vervoersplan in 1999 hebben Provinciale Staten de wens uitgesproken de verbinding tussen Sneek en de A32 als enkelbaans autoweg (100 km/u) in te richten. Dit is echter op middellange termijn niet haalbaar, gezien de ligging van het huidige tracé. Daarom investeert de provincie nu in Duurzaam veilige maatregelen om het verkeer toch op deze belangrijke weg af te kunnen blijven wikkelen. Het is vooralsnog de planning om eind 2005 met de aanleg te beginnen, onder voorbehoud van grondverwerving en het definitieve groene licht van GS.


---- --