Gemeente Maastricht

Bericht uit Maastricht week 12 / 2005

Premies bij accepteren werk

Om te stimuleren dat mensen met een uitkering alles in het werk stellen om een baan te vinden, stelt de gemeente premies ter beschikking. De premies hoeven niet aangevraagd te worden, maar worden toegekend.

Aanleg halteplaats schoolbussen Brusselseweg

Er ligt een plan ter inspraak om de halteplaats voor schoolbussen aan de Ravelijnstraat te verplaatsen naar de ventweg van de Brusselseweg. Aanleiding voor het plan is de verkeersonveilige situatie in de Ravelijnstraat bij SBO De Sprong. Het plan ligt vanaf 23 maart vier weken ter inzage bij het GemeenteLoket.

dotline

600 nieuwe bomen in Maastricht

De gemeente gaat de bomen herplanten die vorige zomer tijdens een hevig noodweer sneuvelden. Het gaat om circa 600 bomen met name in de wijken Malberg, Caberg, Malpertuis, Pottenberg en Bosscherveld/Boschpoort. Volgens een herstelplan begint de gemeente dit voorjaar met de herplanting.

> Inspraak nieuwbouw Terminus (Papenweg/Glacisweg) > Uw erf in een groen jasje?
> Fietsenstalling Kesselskade dicht
> Aanpassing parkeerautomaten
> Drukte op 25 en 26 maart
> Aanvraag afwijking normale sluitingstijden
> Beleidsregels handhaving brandveiligheid
> Intrekken vergunning
> Bekendmakingen 23 maart 2005

Gemeentelijke premies bij accepteren werk

Afbeelding Werk gaat boven Inkomen. Dat is het uitgangspunt van de Wet Werk en Bijstand. Wie een uitkering ontvangt, is dan ook verplicht er alles aan te doen om zo snel mogelijk werk te vinden.

Om te stimuleren dat mensen met een uitkering (WWB, IOAW of IOAZ) inderdaad alles in het werk stellen om een baan te vinden, stelt de gemeente premies ter beschikking. Ook mensen met een zogenaamde ID- of WiWbaan (gesubsidieerde arbeid) kunnen voor een dergelijke premie in aanmerking komen.

Het gaat om de volgende premies:


* Een Uitstroompremie van 1000,- euro is er voor personen die vanuit een ID- of WiWbaan regulier werk vinden.

* Een Deeltijdpremie van maximaal 90,- euro per maand voor mensen die minimaal twee jaar niet hebben gewerkt en een baan accepteren waarmee ze niet volledig in hun eigen onderhoud kunnen voorzien. Deze premie is bedoeld ter compensatie van het wegvallen van het recht op de langdurigheidstoeslag.

* Een Scholingspremie van maximaal 200,- euro kan worden toegekend aan de uitkeringsgerechtigde die met goed gevolg een opleiding heeft gevolgd die nodig is voor het vinden/krijgen van een baan.
* Een Vrijwilligerspremie van maximaal 200,- euro per jaar voor mensen die een uitkering ontvangen maar wel onbetaalde maatschappelijk nuttige activiteiten verrichten.
* De zogenaamde WmbvU-premie van 25,- euro per maand voor personen die een grote afstand hebben op de arbeidsmarkt en gaan deelnemen aan Werken met behoud van Uitkering gericht op participatie.

De premies hoeven niet aangevraagd te worden, maar worden toegekend.

Meer informatie?

Personen met een WWB-, IOAW- of IOAZ-uitkering kunnen contact opnemen met hun vaste contactpersoon van de Sociale Dienst. Personen met een ID-arbeidsovereenkomst kunnen contact opnemen met mevrouw T. Jeukens telefoonnummer (043) 350 21 07 of de heer J. Drent telefoonnummer (043) 350 21 09 van de afdeling Bijzonder Casemanagement. Personen met een WIW-dienstbetrekking kunnen contact opnemen met hun vaste contactpersoon van de Stichting Phoenix.

Aanleg halteplaats schoolbussen Brusselseweg

Afbeelding Er ligt een plan ter inspraak om de huidige halteplaats voor schoolbussen aan de Ravelijnstraat te verplaatsen naar de ventweg Brusselseweg. Gepland is om op de ventweg van de Brusselseweg, tussen de huisnummers 184 en 214, een halteplaats te realiseren voor schoolbussen. Naast het pand Brusselseweg 214 wordt een voetpad aangelegd naar SBO De Sprong. Aanleiding voor het plan is de verkeersonveilige situatie in de Ravelijnstraat ter hoogte van SBO De Sprong. Overleg tussen de gemeente Maastricht, Regiopolitie Zuid, Bewonersvereniging Ravelijn, Buurtplatform Brusselsepoort en SBO De Sprong om de huidige verkeerssituatie in de Ravelijnstraat te verbeteren heeft geresulteerd in het nu ter inzage liggende plan.

Het plan ligt vanaf 23 maart 2005 vier weken ter inzage bij het GemeenteLoket. Voor meer informatie over het plan kunt u terecht bij de heer J. Zeegers, gemeente Maastricht afdeling Verkeer, telefoonnummer (043) 350 45 53. Eventuele schriftelijke reacties naar aanleiding van het plan kunt u tot en met 20 april 2005 sturen aan: Gemeente Maastricht, Afdeling Communicatie t.a.v. J. Noben, Postbus 1992, 6201 BZ Maastricht.

600 nieuwe bomen in Maastricht

De gemeente gaat de bomen herplanten die vorige zomer tijdens een hevig noodweer sneuvelden. Het gaat om circa 600 bomen met name in de wijken Malberg, Caberg, Malpertuis, Pottenberg en Bosscherveld/Boschpoort. Volgens een herstelplan begint de gemeente dit voorjaar met de herplanting.

In de nacht van 17 op 18 juli 2004 werd Maastricht getroffen door een zware storm. De schade die daardoor ontstond, betrof met name bomen. In totaal liepen zo'n 8100 van de 9000 bomen in stadsdeel Noord-West in meer of mindere mate schade op. De gemeente heeft door een extra snoeibeurt 7500 bomen kunnen behouden. 600 bomen zijn uiteindelijk gerooid. Voor deze 600 gaat de gemeente vanaf dit voorjaar gefaseerd nieuwe bomen planten, volgens een herstelplan.

Dit bomenherstelplan omvat het volgende:


* Nadat de gemeente in februari jongstleden van 500 bomen de achtergebleven boomstobben (boomvoet inclusief wortels) heeft weggehaald, begint ze dit voorjaar met het herplanten van ongeveer 200 bomen. Het gaat om met name laanbomen en bijzondere `solitaire' bomen (alleenstaande bomen met een bijzondere waarde) waarvan de standplaats niet ter discussie staat. Handhaving van deze bomen is een prioriteit.

* Voor 150 bomen zal de gemeente in overleg met de projectgroepen Herinrichting Malberg en Malpertuis nieuwe locaties zoeken die passen binnen de herstructureringsplannen voor dezen wijken. Het herplanten van deze bomen vindt dan ook pas plaats vanaf 2006/2007.

* Met wijkteams/buurtplatforms van bovengenoemde wijken bespreekt de gemeente in de loop van dit jaar de plantlocaties van nog eens 150 bomen. Deze bomen worden in de winter van 2005/2006 en 2006/2007 geplant. Bomen die niet meer op hun oorspronkelijke plek terugkomen, krijgen elders in de wijk een plaats. Dit gebeurt in overleg met de wijkteams. Reden hiervan is dat de bomen te veel overlast bezorgden, bijvoorbeeld schaduwslag op de woningen, te veel vruchtdracht of te veel wortelopdruk in de bestrating.
* De overige 100 bomen krijgen een plek in de wijk of als er geen plantlocatie voorhanden is buiten bovengenoemde wijken. Een mogelijke optie is ook het zogenaamde Millenniumbos langs de A2. Wethouder Han Hoogma van Stadsbeheer roept bedrijven en particulieren op zich bij de gemeente te melden als ze een plantlocatie in de tuin of op het bedrijfsterrein beschikbaar willen stellen voor de herplant van de `overige 100 bomen'. Dat kan bij de heer R. Jeukens van de afdeling Integraal Beheer, telefoonnummer (043) 350 50 86.

Kosten

De schade door de storm bedraagt 824.000 euro. Dit bedrag is onderverdeeld in 630.500 euro voor het opruimen, extra snoeien en rooien van de bomen. En 193.500 euro voor de herstelkosten. Deze kosten worden eenmalig gedekt uit de Algemene Middelen.

Inspraak nieuwbouw Terminus (Papenweg/Glacisweg)

Er zijn plannen om op de locatie hoek Papenweg/Glacisweg, op de plek van het voormalig kegelcentrum Terminus, nieuwbouw te realiseren. Deze nieuwbouw bestaat uit commerciële ruimten met de mogelijkheid voor een medisch centrum op de begane grond, zeven appartementen op de verdiepingen en een ondergrondse parkeergarage.

Formeel hoeft er geen inspraak gehouden te houden; om medewerking te verlenen kan de gemeente vrijstelling verlenen van het geldende bestemmingsplan (op grond van artikel 19, lid 2 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening). Aangezien de geldende bestemming recreatie is en de nieuwbouwplannen zowel appartementen als commerciële ruimten omvatten heeft het college van burgemeester en wethouders besloten om inspraak te houden voordat de formele vrijstellingsprocedure gestart wordt. De afhandeling van de inspraakreacties wordt door het college gedaan.

Op 6 april om 19.30 uur vindt er daarom een inspraak- en informatieavond plaats in de kantine van het hoofdbureau van politie Limburg-Zuid aan de Prins Bisschopsingel 53. De tekeningen liggen vanaf 25 maart 2005 vier weken ter inzage bij het GemeenteLoket. Inspraakreacties kunt u tot uiterlijk 22 april 2005 sturen naar de gemeente Maastricht, t.a.v. mevrouw A. Savelberg, afdeling SOG, Postbus 1992, 6201 BZ Maastricht.

Nieuwe mogelijkheden deelname project 'Het Limburgse Erf' Uw erf in een groen jasje steken?

Bewoners in de buitengebieden in Limburg kunnen ook dit jaar in aanmerking komen voor een gesubsidieerde streekeigen erfbeplanting. In Maastricht zijn buitengebieden: het gebied St.Pietersberg/Jekerdal, Terraspark: gebied ten oosten van de Molenweg/ Oude Molenweg en het buitengebied Borgharen/ Itteren

Op basis van een beplantingsplan kan de agrariër of bewoner in het buitengebied overgaan tot de aanplant van het erf. De kosten van een erfbeplanting bedragen ongeveer 1500,- euro. Aan de deelnemer wordt een eigen bijdrage gevraagd van 250,- of 510,- euro (afhankelijk van de gemeente). Hiervoor ontvangt de deelnemer een professioneel erfbeplantingsplan en het plantmateriaal. De overige kosten worden met subsidies betaald.

Het gaat hier om het succesvolle project 'Erven en natuur' van de Stichting 'Het Limburgse Erf'. Dit project voorziet in de aanleg en het herstel van erfbeplantingen en wordt voor het achtste jaar met succes georganiseerd. Stichting `Het Limburgse Erf' is een samenwerkingsverband van de Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB), de Dienst Landelijk Gebied (DLG) en de stichting Instandhouding Kleine Landschapselementen (IKL).

De erfbeplantingsregeling voorziet in een advies in de vorm van een ontwerptekening en beplantingsplan. Het ontwerp wordt door een erkende landschapsdeskundige in nauw overleg met de aanvrager opgesteld. Het plan komt daardoor tegemoet aan de wensen van de eigenaar én aan de mogelijkheden ter plekke (streekeigen landschap en natuur). De aanvrager dient zelf te zorgen voor de aanplant en het onderhoud van de beplanting. De deelnemer krijgt in het komende najaar het benodigde plantmateriaal gratis ter beschikking gesteld. Dit wordt mogelijk gemaakt door subsidies van de provincie Limburg, gemeenten in Limburg, Europese Unie, het VSB-fonds en landschapspark de Graven.

Onder erfbeplanting vallen groenstroken, houtsingels, kleine bosjes, bomen langs wegen en paden, solitaire bomen, heggen en hoogstamboomgaarden. De beplanting wordt aangelegd op, rond en buiten het erf- of huisperceel. Zo'n erfbeplanting is van grote waarde voor planten en dieren. Zij vinden er een leefgebied, nestgelegenheid en voedsel. Door streekeigen bomen en struiken aan te planten krijgt bovendien het landschap zijn karakteristieke, streekeigen gezicht terug. Gebouwen worden erdoor gecamoufleerd en op een prettige manier ingepast in de omgeving. De erfbeplanting vormt tevens het visitekaartje van het bedrijf. Verder schept de erfbeplanting privacy en biedt ze bescherming tegen zon en wind. Ook hoogstamboomgaarden horen bij een erfbeplanting, met name in Zuid Limburg.

Om in aanmerking te komen voor de regeling moet de erfbeplanting een minimale omvang hebben. Voorts worden er uitsluitend streekeigen, dus inheemse bomen en struiken geplant. Coniferen, dennen en sierplanten worden dus niet vergoed. Ten slotte is het regulier onderhoud van groot belang. Er worden uitsluitend plannen gemaakt en plantmateriaal vergoed aan eigenaren die de erfbeplanting duurzaam in stand gaan houden. Om te voorzien in de nodige kennis wordt een eigenaar geacht een cursus te volgen waarin de noodzakelijke onderhoudsmaatregelen aan de orde komen.

Bewoners van het buitengebied in Limburg die een dergelijke beplanting willen aanleggen of meer informatie willen kunnen contact opnemen met Stichting `Het Limburgse Erf', per adres Area Advies te Roermond, telefoon 0475-355704 tussen 08.00 en 17.00 uur. Doordat er gewerkt wordt met subsidies is het aantal te realiseren erfbeplantingen in bepaalde gemeenten beperkt. Bij de aanmeldingen geldt `wie het eerst komt, wie het eerste maalt'.

Fietsenstalling Kesselskade dicht

De fietsenstalling aan de Kesselskade wordt gesloten van 29 maart tot en met 14 mei. Dit in verband met werkzaamheden aan de hellingsbaan van de stalling.

Aanpassing parkeerautomaten

Op 4, 5 en 6 april 2005 worden zo'n veertig parkeerautomaten aangepast. U kunt bij deze automaten dan geen gebruikmaken van uw Chipknip en dient contant te betalen. De betreffende parkeerautomaten worden voorzien van een sticker met een waarschuwingstekst. Verder zal de kaartgleuf worden geblokkeerd waardoor het gebruik van de chipknip onmogelijk wordt.

Drukte op 25 en 26 maart

25 en 26 maart (Goede Vrijdag en Paaszaterdag) kunnen weer drukke dagen worden in Maastricht. De gemeente en de Maastrichtse winkeliers verwachten dat veel mensen de stad zullen bezoeken. De drukte kan problemen opleveren met parkeren. Om eventuele parkeerproblemen het hoofd te bieden is het van Gend en Loosterrein gelegen aan de Cabergerweg 24 uur geopend. Ook het parkeerterrein aan de Maagdendries/Lindenkruis is geopend. U kunt op beide terreinen parkeren voor 1,10 euro per uur of 4,50 euro per dag. De parkeerterreinen zijn uitstekend gelegen en op loopafstand van het centrum van de stad. Op 26 maart is het parkeerterrein van de Kon. Sphinx aan de Maagdendries ook beschikbaar om te parkeren. Hier kunt u parkeren voor 2,00 euro per dagdeel of 4,00 euro per dag. Uiteraard kunt u ook gebruikmaken van de parkeergarages. Deze zijn op de normale tijdstippen geopend.

Aanvraag afwijking normale sluitingstijden

De Burgemeester maakt bekend, dat ter inzage ligt: het voornemen om op de aanvraag van de heren R.M.H. Smeets en M.J.A. Lenoir, ontheffing te verlenen voor de maandag tot en met de zondag (gehele week) van het sluitingsuur, voor hun horecabedrijf `De Feestfabriek', gelegen Markt 25 te 6211 CJ Maastricht.

U kunt de aanvraag inzien:
a) van 24 maart tot en met 20 april 2005 bij GemeenteLoket. De bijbehorende stukken kunt u inzien na telefonisch verzoek (043) 350 43 92 bij de afdeling Milieu en Bedrijf van de gemeente Maastricht. b) na afloop van de onder a vermelde termijn, tot het einde van de termijn waarbinnen beroep kan worden ingesteld tegen het besluit, eveneens na telefonisch verzoek (nummer zie onder a).

Belanghebbenden kunnen vanaf 24 maart tot en met 20 april 2005 tegen bovengenoemde aanvraag hun zienswijze schriftelijk naar voren brengen bij de Burgemeester, Postbus 1992, 6201 BZ Maastricht. Tevens bestaat de mogelijkheid voor belanghebbenden om gedurende deze periode mondeling hun zienswijze naar voren te brengen. Daarvoor kunnen zij zich wenden tot de afdeling Milieu & Bedrijf van de gemeente Maastricht.

Beleidsregels handhaving brandveiligheid

Burgemeester en wethouders delen mee dat zij in hun vergadering van 1 maart 2005 de beleidsregels 'handhaving brandveiligheid ( inhaalslag gebruiksvergunningen )' hebben vastgesteld. Deze beleidsregels treden in werking op de achtste dag na die van bekendmaking en liggen vanaf vandaag dertig dagen kosteloos ter inzage bij het GemeenteLoket. U kunt op verzoek tegen betaling een afschrift krijgen van het genoemde besluit. Na inwerkingtreding worden de beleidsregels op de internetpagina van de gemeente geplaatst. Zie:
www.maastricht.nl/brandveiligheid.

Intrekken vergunning

Op 25 januari 1999 is onder kenmerk SOG no. 97-28178 ten behoeve van de inrichting aan de Stenenbrug 6 te 6211 HP Maastricht een vergunning ingevolge artikel 3 Drank- en Horecawet verleend o.a. aan de heer D. Hogenboom.
Deze vergunning moet op grond van artikel 31, lid 1, sub c van de Drank- en Horecawet worden ingetrokken, omdat is gebleken dat een persoon, die niet in genoemde vergunning wordt vermeld, leidinggevende is geworden. Alvorens de gemeente tot intrekking kan overgaan moet de vergunninghouder van het voornemen tot intrekking persoonlijk in kennis worden gesteld, zo schrijft artikel 3:30, lid 2 van de Algemene wet bestuursrecht voor. Aangezien de heer Hogenboom vanaf zijn laatste verblijfsadres met onbekende bestemming is vertrokken, kan deze kennisgeving niet aan hem persoonlijk worden gedaan. In dat geval biedt artikel 3:41, lid 2 van de Algemene wet bestuursrecht de mogelijkheid om op een andere geschikte wijze ons voornemen kenbaar te maken.
Via deze weg maken wij dan ook ons voornemen bekend en stellen de heer Hogenboom in de gelegenheid binnen twee weken vanaf de datum van deze publicatie bij ons mondeling dan wel schriftelijk een zienswijze in te dienen.
U kunt uw zienswijze indienen bij het College van Burgemeester en Wethouders, postbus 1992 te 6201 BZ Maastricht, dan wel telefonisch reageren (043) 350 44 33.

Bekendmakingen 23 maart 2005

Lees ook de openbare bekendmakingen van deze week. Daarin kunnen bekendmakingen staan die betrekking hebben op uw straat, uw wijk en op de hele stad.

> Bekendmakingen 23 maart 2005