NISB

Bewoners woon- en zorginstellingen bewegen onvoldoende

Slechts 20% van de woon- en zorgvoorzieningen voor ouderen motiveert bewoners om te bewegen. Dit blijkt uit een onderzoek dat TNO Kwaliteit van Leven heeft verricht in opdracht van het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen (NISB) onder ruim 250 woon- en zorgvoorzieningen. De onderzoeksresultaten worden vandaag in Zwolle gepresenteerd door staatssecretaris Clémence Ross, op de startbijeenkomst van de FLASH!-beweegcampagne voor 55-plussers.

Daar waar woon- en zorginstellingen wel beweegactiviteiten organiseren, is de opkomst mager: niet meer dan 30% van de bewoners doet mee met het aangeboden programma. De belangrijkste redenen voor afwezigheid zijn: het soort activiteit dat wordt geboden en de lichamelijke gezondheidstoestand van de bewoners. Verder hebben slechts 13% van de instellingen een budget voor het uitvoeren van bewegingsprogramma's. Ross hoopt dat dat snel verandert. Als 55-plussers een wens mogen doen zeggen ze steevast lang en gezond leven. Ik heb goed nieuws voor die mensen: u kunt die wens voor een flink gedeelte zelf in vervulling laten gaan, en wel door de manier waarop u uw leven inricht. Dus vooruit, doe uzelf een plezier en trek erop uit. Een flinke wandeling of een paar baantjes zwemmen doen wonderen

De beweegweek langs woon- en zorgvoorzieningen in Nederland, onderdeel van de FLASH!-campagne voor 55-plussers, biedt een helpende hand. In 2005 organiseert deze overheidscampagne samen met Woonzorg Nederland op 40 locaties in Nederland een week vol met dans, sport en bewegen, demonstraties en fittesten voor de bewoners van de instelling evenals voor alle ouderen uit de omringende wijken.

Het TNO Onderzoek wijst uit dat om ouderen (en de instellingen) over de drempel te helpen, een goede begeleiding, informatie en een persoonlijk beweegadvies van groot belang zijn. Dat ontbreekt er nog wel eens aan en dat is zonde, aldus FLASH!-campagneleider Hans van Helden. Iedereen weet dat bewegen, in welke vorm of intensiteit ook, het lichamelijke en psychische welzijn van ouderen verbetert. Redenen om mee te doen zijn er veel: zoals om de sociale contacten, de zelfredzaamheid en de positieve effecten op de gezondheid.

FLASH! heeft voor de 55-plussers nog meer in petto: zoals tv-uitzendingen, folders en informatiekranten en werkconferenties voor zorgprofessionals. Bij alle onderdelen staat het plezier van bewegen echt voorop, zo benadrukt Hans van Helden nog. Om het bewegen vol te houden, moet iedereen iets kiezen wat bij hem of haar past, oud of jong, met of zonder lichamelijke beperking.

NISB organiseert Bewegen met Plezier, samen met Woonzorg Nederland, een maatschappelijk betrokken organisatie met als doel om senioren zo lang mogelijk zelfstandig te laten wonen.


---