Gemeente Amsterdam

Horeca in Amsterdam: minder cafés, meer restaurants 23 maart 2005 - O+S
Amsterdam is verreweg het grootste uitgaansgebied in Nederland. Een tiende van alle cafés en restaurants in het land is hier gevestigd, evenals een derde van alle coffeeshops en 8% van alle cafetaria's.



De laatste tien jaar loopt het aantal cafés en snackbars in Nederland sterk terug. O+S heeft in een fact sheet de ontwikkeling van de horeca in Amsterdam afgezet tegen de landelijke situatie. Hieruit blijkt dat door de sterke toename van het aantal restaurants in de stad het totaal aantal horecagelegenheden iets minder is teruggelopen dan in Nederland als geheel. Sinds 1994 zijn er 297 cafés verdwenen en 337 restaurants bijgekomen in Amsterdam. Momenteel zijn er ongeveer evenveel restaurants als cafés (respectievelijk 1.247 en 1.252).

Horecagelegenheden gelijk gebleven

In totaal is het aantal horecagelegenheden in Amsterdam de laatste tien jaar ongeveer gelijk gebleven. De stad biedt op dit moment de keuze uit 3.923 hotels, restaurants en cafés. Bijna de helft (46%) van deze gelegenheden bevindt zich in het centrum van de stad. In de vier stadsdelen in Nieuw West is het aantal uitgaansgelegenheden het laagst (samen 6%). Per stadsdeel verschilt welk type horeca het meeste voorkomt. In het centrum en ten westen vind je vooral cafés, terwijl in oost en zuid de meeste uitgaansgelegenheden restaurants zijn. In de verder van het centrum gelegen stadsdelen overheersen de snackbars.

© Gemeente Amsterdam