Ministerie van Verkeer en Waterstaat

Contactpersoon

Datum
23 maart 2005
Ons kenmerk
DGW/VW 2005/408
Doorkiesnummer

Bijlage(n)

1
Uw kenmerk
Onderwerp
Aanbieden vijfde voortgangsrapportage van het project Ruimte voor de Rivier

Geachte voorzitter,

Het project 'Ruimte voor de Rivier' is op 15 mei 2001 door u aangewezen als groot project. Conform de procedureregeling Grote Projecten stuur ik u hierbij, mede namens de Minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer en de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, de vijfde voortgangsrapportage van het project Ruimte voor de Rivier (RvdR) over de 2e helft van 2004.

In de verslagperiode zijn de activiteiten voornamelijk gericht op de voorbereiding en de uitwerking van de uitkomsten van de Stuurgroep van 30 september 2004. In deze Stuurgroep is de voorkeur van 2 juni 2004 herbevestigd voor de hoofdlijnen van het concept maatregelenpakket. De kosten hiervan zijn geraamd op E 2,2 mrd en liggen derhalve E 300 mln boven het beschikbare budget van E 1,9 mrd. Daarom is in de Stuurgroep van 30 september 2004 een taakgroep Financiering en Kansen (FiKa) ingesteld. Deze taakgroep zal aan de Stuurgroep van 24 maart 2005 rapporteren of en hoe het maatregelenpakket financierbaar kan worden gemaakt. De onzekerheidsmarge van de raming van E 2,2 mrd bedraagt 45%. Uitgedrukt in euro's is de bijbehorende bandbreedte derhalve E 1,2-3,2 mrd.

Naar aanleiding van de motie Van Lith/Boelhouwer is het kabinet voornemens om voor 1 mei 2005 een samenhangend besluit te nemen over de PKB Ruimte voor de Rivier en Rampenbeheersing om daarmee zowel structurele maatregelen te nemen voor verlaging van maatgevende hoogwaterstanden als een besluit te nemen over Noodoverloopgebieden. Uiteraard wordt u geïnformeerd over dit besluit.

De evaluatie van de beleidslijn zit in een afrondende fase. Het eindrapport wordt begin april 2005 verwacht en de resultaten zal ik u toezenden. Op basis van deze evaluatie zal het kabinet in 2005 besluiten of, en zo ja hoe, de beleidslijn zal worden aangepast.

Binnenkort verwacht ik een besluit te kunnen nemen over de variantkeuze voor de vernauwing ('flessenhals') in de rivier de Waal bij Nijmegen. Ik zal u dan ook berichten over de schadeafwikkeling zoals overeen gekomen in de bestuursovereenkomst tussen het Rijk en regionale partijen over de dijkteruglegging Lent.

Hoogachtend,

DE STAATSSECRETARIS VAN VERKEER EN WATERSTAAT,

mw drs M.H. Schultz van Haegen