Gemeente Eindhoven

Persbericht: 2 maart 2005, no. 43

Afgebroken ontsteker bemoeilijkt bomruiming

Eerste bomruiming van 2005 vergt grote omzichtigheid van EOD

Bij bodemonderzoek in de wijk Meerhoven zijn in februari in totaal vier niet-ontplofte vliegtuigbommen uit de Tweede Wereldoorlog gevonden. Drie van de vier bommen worden in principe op 23 maart onschadelijk gemaakt, mits de operatie volgens planning verloopt. De eerste te ruimen bom stelt de EOD namelijk enigszins voor problemen.

Een bomruiming is nooit een routineklus. De eerste bomruiming in Meerhoven in 2005 vergt echter nog meer dan anders uiterste omzichtigheid van de Explosieven Opruimingsdienst (EOD). Oorzaak hiervan is de vondst van een Engelse vijfhonderdponder met een chemische vertraging: een type dat te boek staat als tamelijk instabiel. Bijkomende complicerende factor is dat de ontsteker van de bom is afgebroken. Daardoor kan de bom niet op de gebruikelijke manier onschadelijk worden gemaakt, namelijk door de ontsteker te verwijderen.

De EOD onderzoekt momenteel op welke manier de bom het beste kan worden ontmanteld. Er zijn twee opties: algehele vernietiging ter plaatse of het zogenaamde snijden van de bom. In het eerste geval wordt een lading naast de bom aangebracht waarmee de bom ter plaatse wordt vernietigd. In het tweede geval wordt de hoofdlading van de ontsteker gescheiden met behulp van een hogedruk waterstraal ofwel met behulp van een explosieve snijlading. Bij deze laatste techniek is er een zeker risico dat de hoofdlading alsnog mee-explodeert.

Beperkte kans op overlast
De Engelse vijfhonderdponder wordt op woensdag 23 maart als eerste onschadelijk gemaakt. Daarna worden in principe nog twee Amerikaanse duizendponders ontmanteld, mits er nog voldoende tijd is. De vierde bom, een Amerikaanse tweehonderdvijftigponder, wordt op een nader vast te stellen datum onschadelijk gemaakt. Alle drie de te ruimen bommen worden omgeven door beveiligingswerken, bestaande uit met zand of persstro gevulde containers en draglineschotten. Deze voorzieningen worden getroffen om de uitstrooi van scherven bij een eventuele ontploffing te beperken. Mocht tijdens de ruiming een bom tot ontploffing komen, dan zal in de omgeving een harde knal hoorbaar zijn. Ook zal het persstro in de containers vlam vatten en gaan roken. Dit alles maakt deel uit van het scenario en is geen reden tot paniek. Voor het overige zal de ruiming vrijwel geen overlast geven. Er hoeven geen woningen te worden ontruimd of wegen worden afgesloten.

Mogelijk meer bommen
Het onderzoek naar achtergebleven explosieven uit de Tweede Wereldoorlog concentreert zich momenteel op het gebied waar destijds een startbaan lag die door de Duitse bezetters werd gebruikt. De geallieerden hebben deze omgeving tijdens de oorlog meermalen bestookt. De kans dat in de toekomst nog meer blindgangers worden gevonden in de directe omgeving van Meerhoven, is groot. Ontruimingen van (delen van) Meerhoven zijn daarbij niet uitgesloten. De zoektocht naar bommen duurt naar schatting tot medio 2006.

© 2005 Gemeente Eindhoven