Gemeente Haarlem


8 maart 2005
Stadbibliotheek Haarlem

068/2005
Gemeente Haarlem, het college van burgemeester en wethouders

Persbericht


Unieke informatiemarkt voor dyslectici

Op woensdagmiddag 23 maart wordt er in de Stadsbibliotheek Haarlem aan de Gasthuisstraat 32 van 14.00 uur tot 16.30 uur een informatiemarkt gehouden rond hulpmiddelen voor dyslectici. De informatiemarkt biedt de unieke kans de belangrijkste hulpmiddelen bij elkaar te zien. De markt is bestemd voor leerlingen van het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs alsmede voor hun ouders en leerkrachten. Toegang is gratis. De informatiemarkt wordt georganiseerd door het Makkelijk Lezen Plein van de Stadsbibliotheek.

De laatste jaren komen er steeds meer middelen op de markt voor mensen met dyslexie. Middelen waarmee mensen met dyslexie meer zelfredzaam worden. De ontwikkelingen zijn echter bijna niet bij te houden. Om ouders en leerkrachten van dyslectische kinderen en jongeren een handje te helpen, heeft het Makkelijk Lezen Plein deze informatiemarkt georganiseerd.
Op de markt worden o.a. hulpmiddelen gedemonstreerd om gesproken tekst om te zetten in geschreven tekst en om geschreven tekst voor te laten lezen. Zo is er een programma te zien dat internetteksten voorleest. Een erg handig hulpmiddel bij het zoeken van informatie op het internet.
Voor leerlingen in het voortgezet onderwijs zijn programma's en hulpmiddelen te zien die hulp bieden bij het leren van Engelse, Franse en Duitse woordjes. Een leerling van de Schoter Scholengemeenschap laat zien hoe zij dankzij het gebruik van een laptop in staat is haar havo-diploma te halen. Voor leerlingen die vastlopen op school, wordt de mogelijkheid tot digitale huiswerkbegeleiding getoond.
Door een bezoekje aan de markt is men gelijk helemaal op de hoogte van de belangrijkste en de meest bereikbare hulpmiddelen.

Een overzicht van alle deelnemers aan de markt is af te halen in de Centrale Bibliotheek, Bibliotheek Noord en Bibliotheek Schalkwijk.

Meer informatie is verkrijgbaar via telefoonnummer 023 - 511 53 00 of via
Nanda Geuzebroek, e-mail: n.geuzebroek@haarlem.nl. Zij is ook bereikbaar op bovengenoemd telefoonnummer.


Noot voor de redactie:
Voor nadere inlichtingen kunt u terecht bij:
- Nanda Geuzebroek, e-mail: n.geuzebroek@haarlem.nl
- Erna Houwers, e-mail: e.houwers@haarlem.nl
Telefonisch zijn beide personen bereikbaar via 023 - 511 53 00.

Dit bericht is bestemd voor ouders van dyslectische kinderen. Deze zijn vaak zelf ook dyslectisch. Wilt u daarom in de titel van het bericht het woord dyslexie of dyslectisch opnemen?

Hanneke Idema
023-5115300
h.idema@haarlem.nl
---- --