Ingezonden persbericht


Beleef vandaag de wereld van gisteren

Uitnodiging

Presentatie historische kinderroman Aanval op het Fort

Auteur: Martine Letterie

Een spannend Romeins verhaal over Freija en Marcus.

dat zich afspeelt in Archeon.

Woensdag 23 maart 2005 om 15.30 uur

in de Romeinse Herberg van Archeon

Uitreiking aan de wethouder onderwijs der gemeente Alphen aan den Rijn

de heer K. Tigelaar

In aanwezigheid van afgevaardigden van Alphense basisscholen

Programma

15.30 uur Ontvangst

16.00 uur Presentatie

16.30 uur Aperitief

rsvp

per mail info@archeon.nl, per fax: 0172 44 77 00 of telefonisch: 0172 447744

Ja, ik maak graag gebruik van de uitnodiging

Naam&&&&&&&&&&&&&&&&&&..Organisatie&&&&&&&&&&&&&&&&&

Archeon, Archeonlaan 1, Alphen aan den Rijn, tel. 0172 44 77 44

Alphen aan den Rijn, historische kinderboekenstad van Nederland

Weekend van het Genootschap van de Schrijvers van de Ronde Tafel

Voor de derde maal staat op 18 en 19 september het historische kinderboek centraal in Archeon.

Dit weekend komt tot stand i.s.m. het Historisch Nieuwsblad , de gemeente Alphen aan den Rijn, het Genootschap van Schrijvers van de Ronde Tafel en Archeon. De Schrijvers van de Ronde Tafel is een genootschap van schrijvers van historische kinderboeken, waarvan de leden werken aan een brede collectie historische kinderboeken waarin kinderen zichzelf kunnen herkennen. De kring hoopt aanspreekpunt te zijn voor musea, kunsteducatie-instellingen en overheden die de geschiedenis verwoord willen zien worden

Het Genootschap vd Schrijvers vd Ronde Tafel door bevlogen kinderboekenschrijvers.

met wethouder Tigelaar

Thea Beckmanprijs

Het Historisch Nieuwsblad reikt jaarlijks de Thea Beckman prijs uit voor het beste historische kinderboek van het afgelopen jaar. In 2002 reikte minister van der Hoeven van Onderwijs Cultuur en Wetenschappen de prijs uit aan Thea Beckman. Na het overlijden van Thea Beckman is de prijs naar haar vernoemd.

Kinderjury

Ook de gemeente Alphen aan den Rijn en de bibliotheek zijn betrokken bij dit weekend. In de bibliotheek kunnen kinderen uit Alphen aan den Rijn zelf deelnemen aan de kinderjury om het beste historische jeugdboek te kiezen. De gemeente Alphen aan den Rijn heeft leesbevordering en geschiedenisonderwijs als speerpunten in het onderwijsbeleid en heeft in 2004 500 exemplaren van het boek Grote Nederlanders voor de jeugd cadeau gedaan aan onderwijsinstellingen in Alphen aan den Rijn. In dit boek maken kinderen kennis met beroemde personen uit de Nederlandse geschiedenis, van prins Willem van Oranje tot Johan Cruijff.

Martine Letterie

Martine Letterie is een van de initiatiefneemsters van het Genootschap van de Schrijvers van de Ronde Tafel en een gerenommeerde schrijfster van historische kinderboeken. Na het eerste weekend over historische kinderboeken ontstond het idee om een boek te schrijven gebaseerd op de Romeinse gebouwen in Archeon. Dit resulteerde in het kinderboek Aanval op het Fort .

Aanval op het fort

De historische jeugdroman Aanval op het Fort maakt deel uit van de nieuwe historische reeks van uitgeverij Leopold. Met deze serie wil Leopold in samenwerking met musea en cultuurhistorische instellingen, het lezen van historische kinderboeken stimuleren en geschiedenis zichtbaar maken. Geschiedenisonderwijs staat erg in de belangstelling en erfgoededucatie is speerpunt in de cultuurnota. Aanval op het Fort is het derde deel in deze serie waarin eerder al boeken verschenen over het Haags Historisch Museum en het Muiderslot. Aanval op het fort speelt zich af in de Romeinse tijd en verhaalt over het Cananefatenmeisje Freija en de Romeinse jongen Marcus. Alle gebouwen die in het boek voorkomen, zijn in Archeon te zien.

Voorleesexemplaar

Ieder kind dat Archeon bezoekt met een schoolreisarrangement, krijgt een (voor)leesexemplaar van de historische kinderroman Aanval op het Fort met daarin een hoofdstuk uit het boek. Archeon wil hiermee het lezen van historische kinderboeken bevorderen.

De bestaande samenwerking met de gemeente Alphen aan den Rijn en de scholen voor basis- en speciaal onderwijs wil Archeon graag verder continueren. Daarom stelt Archeon voor iedere school een set ter beschikking van de drie uitgegeven boeken in de serie: Aanval op het Fort (Archeon), Fakkels voor de prinses (Haags Historisch Museum) en Schildknaap op het Muiderslot (Muiderslot). Hiermee ondersteunt Archeon het leesbevorderingsproject van de gemeente Alphen aan den Rijn.

Alle correspondentie gaat via info@archeon.nl

Themapark Archeon

Postbus 600

2400 AP Alphen aan den Rijn

t. 0172 447744

f. 0172 447700

www.archeon.nl