Universiteit van Utrecht

Persbericht van de Universiteit Utrecht

14 maart 2005

Utrechts eerherstel voor filosoof René Descartes

De wereldberoemde Franse filosoof René Descartes (1596-1650) verbleef in Utrecht rond de periode dat de Utrechtse universiteit werd gesticht. Zijn ideeën ontvingen onthaal bij vele studenten van de jonge universiteit en hoogleraren als Regius en Renerius. Maar niet bij de gevestigde theologische orde. Onder leiding van de Utrechtse theoloog Voetius werd zijn leer in de ban gedaan. Op 23 maart 2005, na afloop van het symposium 'Descartes en de Utrechtse Academie 1636-2005', wordt Descartes op licht symbolische wijze 'in volle eer hersteld'.

Ik denk, dus ik ben...

'Je pense, donc je suis': het werk van de filosoof René Descartes is van grote betekenis geweest voor het wetenschappelijk en maatschappelijk denken. Zijn ideeën hebben substantieel bijgedragen aan de ontwikkeling van een moderne wetenschappelijke methode. Op het symposium 'Descartes en de Utrechtse Academie 1636-2005' spreken twaalf wetenschappers uit uiteenlopende disciplines over de betekenis en veelzijdigheid van Descartes. Dit levert een rijk en genuanceerd inzicht op in de betekenis van Descartes' uitgangspunten voor de beoefening van de wiskunde, natuurkunde, geneeskunde, diergeneeskunde, ethologie, psychologie, theologie, rechtsgeleerdheid en musicologie.

Descartes in Utrecht

René Descartes verbleef in een buitenhuis aan de Utrechtse Maliebaan rond de periode dat de Utrechtse universiteit werd gesticht. Hij schreef er een groot deel van zijn wereldberoemde 'Discours de la Méthode'. Ondanks zijn populariteit bij studenten en enkele hoogleraren werd het onderwijs in de nieuwe cartesiaanse filosofie simpelweg verboden. Descartes is door Utrecht nooit gerehabiliteerd; aan het eind van het symposium wordt dit eindelijk recht gezet.

Eredoctoraat

Het symposium wordt georganiseerd door de Universiteit Utrecht in het kader van de viering van de 369e dies natalis van de universiteit op 24 maart 2005 in de Domkerk. De vooraanstaande Franse filosoof en Descarteskenner prof.dr. Jean-Luc Marion ontvangt ter gelegenheid van de dies natalis een eredoctoraat, samen met de Amerikaanse hoogleraar biomedische wetenschappen Kamil Ugurbil.

Boek

In het boek Née Cartésienne / Cartesiaansch Gebooren. Descartes en de Utrechtse Academie 1636-2005 zijn de bijdragen van de twaalf sprekers gebundeld. Redactie was in handen van Willem Koops, Leen Dorsman en Theo Verbeek. Uitgeverij Koninklijke Van Gorcum, Assen. 2005.

Paperback. 196 pp. ¤ 24,95. ISBN 90 232 4134 7.

Tentoonstelling

In het kader van het symposium wordt in het Universiteitsmuseum, Lange Nieuwstraat 106, een kleine Descartestentoonstelling ingericht. De tentoonstelling is van 22 maart t/m 22 mei 2005 te bezichtigen.

Meer informatie

22 en 23 maart 2005

Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht

Symposium 'Descartes en de Utrechtse Academie 1636-2005'

Voor het complete programma, zie de bijlage bij het persbericht op www.uu.nl/nieuws. U vindt daar ook meer informatie over de dies natalis van de universiteit. Aanmelden bij Kabinetszaken Universiteit Utrecht, c.jellema@bs.uu.nl

Voorlichter Roy Meijer (030) 253 3705, r.meijer@csc.uu.nl