Uitspraken in de media Raad van State

De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State maakt iedere woensdag om 10.15 uur de uitspraken in hoofdzaken (bodemprocedures) openbaar. Per week zijn dat er gemiddeld vijftig. De persvoorlichters maken voor de media een selectie. Deze selectie wordt iedere maandagmiddag om 14.00 uur op deze pagina gepubliceerd. De selectie is uiteraard subjectief. Zo kan een niet geselecteerde uitspraak, bijvoorbeeld lokaal, toch de aandacht trekken.

Een overzicht van alle uitspraken die woensdag openbaar wordt gemaakt, verschijnt op maandagmiddag om 14.00 uur onder 'ACTUEEL' - 'Uitspraken' - 'Hoofdzaken'. Voor meer informatie over de uitspraken en/of procedures zie 'Persvoorlichting'.

Voor de volledige tekst van de uitspraak kunt u op woensdag vanaf 10.15 uur op het onderstreepte zaaknummer klikken.
* 200403172/1
Hoger beroep in verband met de bouwvergunning die het college van B&W van Apeldoorn heeft verleend voor het veranderen en vergroten van schouwburg en congrescentrum Orpheus aan het Churchillplein in Apeldoorn. De rechtbank in Zutphen heeft een eerder beroep tegen de bouwvergunning in maart 2004 ongegrond verklaard. Nadien heeft het college van B&W op aanvraag van Orpheus nog bouwvergunning verleend voor het plaatsen van twee trappenhuizen op het dek van de parkeergarage.


* 200403837/1
Hoger beroep in verband met de aanlegvergunning die het college van B&W van Bergen heeft verleend voor de verwezenlijking van een golfterrein rond de ruïne van het kasteel Bleijenbeek te Afferden. Omwonenden hebben onder meer als bezwaren aangevoerd dat in deze vergunningprocedure ten onrechte geen milieu-effectrapport is opgesteld en dat de beslissing om de aanlegvergunning te verlenen onvoldoende is gemotiveerd, omdat daaruit niet zou blijken dat aan de Vogel- en de Habitatrichtlijn is getoetst.

* 200405028/1
Hoger beroep in verband met de vergunning die de burgemeester van Amsterdam heeft verleend voor de exploitatie van een coffeeshop in de stad. De exploitant heeft een coffeeshop op een benedenverdieping van een pand, dat hij huurt van een woningstichting. De woningstichting heeft een bezwaarschrift tegen de vergunning ingediend bij de burgemeester. De burgemeester is van mening dat de stichting geen belanghebbende is bij deze procedure en heeft het bezwaar niet-ontvankelijk verklaard. De rechtbank in Amsterdam heeft in een uitspraak van mei 2004 het standpunt van de burgemeester onderschreven. De woningstichting is het hier niet mee eens en heeft hoger beroep ingesteld bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De stichting is naar eigen zeggen wel belanghebbende, omdat zij ook eigenares is van de verdiepingen boven de coffeeshop en deze verdiepingen minder goed verhuurd kunnen worden door de aanwezigheid van de coffeeshop op de benedenverdieping.


* 200405316/1
Beroepen van de Stichting Hageveld/Groot Clooster, van de Milieufederatie Noord-Holland en van inwoners van Heemstede tegen de milieuvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Heemstede heeft verleend voor de bouw van een brandweerkazerne in Heemstede. In beroep wordt gesteld dat de locatie vanwege de aanwezige natuur niet geschikt is om een brandweerkazerne te bouwen. Ook wordt betoogd dat er een grotere afstand tussen de kazerne en het landgoed "Hageveld" moet worden aangehouden. Het landgoed zou worden aangetast door licht- en geluidhinder.


* 200406348/1
Beroep van Campina Nederland BV tegen het besluit van het college van gedeputeerde staten van Noord-Holland waarbij voorschriften van de bestaande milieuvergunning die Campina heeft voor haar melkfabriek in Hilversum zijn gewijzigd. De wijziging betreft een aanpassing van de geluidvoorschriften door een derde meetpunt vast te stellen. Dat derde meetpunt ligt tussen woningen waar het geluidniveau van de fabriek niet hoger mag zijn dan een bepaald maximum. Campina voert aan dat een extra meetpunt niet nodig is omdat aan de geluidsnormen bij de bestaande meetpunten wordt voldaan.


* 200407200/1
Hoger beroep tegen de bouwvergunning die het college van B&W van Ede heeft verleend voor het vergroten en veranderen van het verzorgingstehuis aan de Louise Henriëttelaan in Ede. Met het bouwplan wordt een woonvleugel aan het verzorgingstehuis mogelijk gemaakt, waarvan de begane grond zal worden gebruikt voor een verpleegafdeling en de overige drie woonlagen voor huur- en koopwoningen voor ouderen met een zorgindicatie. Deze woningen zijn een eigentijdse variant van de aanleunwoningen die zij voor een deel vervangen. Omwonenden hebben bezwaren aangevoerd tegen het beoogde gebruik van de vleugel, in het bijzonder het gebruik van de nieuwe woningen. Zij vrezen dat deze woningen door de ligging en inrichting niet alleen zullen worden gebruikt door zorgbehoevenden of ouderen met een zorgindicatie, maar ook verkocht of verhuurd kunnen worden aan anderen.


* 200407882/1
Beroep van de "Ontwikkelingsmaatschappij Hoogmade BV" uit Leiderdorp tegen de dwangsommen die het college van burgemeester en wethouders van Jacobswoude heeft opgelegd in verband met het storten van grond op tien verschillende locaties. Een deel van de grond zou verontreinigd zijn. Volgens de Ontwikkelingsmaatschappij is de grond geen 'afvalstof' maar is het bouwgrond en voldoet de grond aan de eisen die de milieuwetgeving daaraan stelt.