Gemeente Delft

Woensdag 23 maart om 13.30 uur ondertekenen drie Delftse scholen (Bonte Pael, Cornelis Mussius en Delftsche Schoolvereninging), ouders, politie en Jan Torenstra ( wethouder welzijn) in het Stadhuis aan de Markt een uitvoeringsconvenant. Hiermee spreken de partijen af er met elkaar zorg voor te dragen om de omgeving bij hun scholen verkeersveiliger voor kinderen te maken. Werken aan een verkeersveilige schoolomgeving is één van de onderdelen van het project 'Kinderen veiliger door Delft'.

"Een stad die veilig is voor kinderen, is een stad die veilig is voor alle kwetsbare verkeersdeelnemers". "Kinderen moeten weer zelfstandig naar school, naar sportclubs, naar naschoolse opvang en naar buurthuizen gaan. Als dat lukt, doen kinderen op jonge leeftijd weer voldoende verkeerservaring op. Bovendien is fietsen naar school goed voor de gezondheid." Vanuit deze gedachte besteedt de gemeente Delft sinds de zomer van 2004 extra aandacht aan de verkeersveiligheid rond scholen, peuterspeelzalen en buitenschoolse opvang en aan kindveilige (school)routes. Veel ouders en scholen vinden de verkeerssituatie op en rond scholen onveilig. Het project 'Kinderen veiliger door Delft' moet de huidige vicieuze cirkel doorbreken: meer autogebruik = onveiliger = meer ongelukken = meer angstige ouders die de auto kiezen.

De problemen rond een drietal pilot-scholen zijn inmiddels in kaart gebracht. In Tanthof (De Bonte Pael), Wippolder (Cornelis Musiusschool) en de Binnenstad (Delftsche Schoolvereeniging) werken kinderen, ouders, scholen, politie, verkeersveiligheidsorganisaties en gemeente samen aan concrete maatregelen-op-maat. Het gaat om een compleet pakket aan maatregelen om de verkeersveiligheid rond de scholen te verbeteren. Er is eerst een 'schouw' geweest om samen met de kinderen knelpunten bloot te leggen. Bij ieder gevaarlijk punt is vervolgens gezocht naar een oplossing. Soms is dat een verkeerskundige oplossing. Een andere keer zal de politie strenger moeten optreden of wordt er een (ludieke) actie gehouden door ouders. Daarmee wordt geprobeerd gedrag te veranderen, van automobilisten en fietsers. Hiermee wordt de situatie rondom de scholen verbeterd, worden routes naar scholen aangepakt en worden kinderen, ouders, scholen en verkeersdeelnemers bewuster van verkeersveiligheid. Na de pilotfase worden de ervaringen overgedragen aan andere Delftse scholen.



Gemeente Delft