D66

Door koningin benoemde burgemeester blijft in grondwet

Doordat de PvdA tégen het uit de grondwet halen van de door de koningin benoemde burgemeester heeft gestemd, kan er de komende jaren geen direct door de bevolking gekozen burgemeester worden ingevoerd. `De komende jaren zullen de grote partijen de steden en dorpen onderling blijven verdelen en hebben de inwoners geen mogelijkheid om hun burgemeester af te rekenen op zijn daden,' aldus D66-leider Boris Dittrich. Het voorstel van de regering om de kroonbenoeming uit de grondwet te halen, sneuvelde in de Eerste Kamer. Voor een grondwetswijziging is een tweederde meerderheid vereist en steun van de PvdA was daarvoor onontbeerlijk.

Hoewel het debat in de Eerste Kamer vandaag vooral ging over de details van invoering van de gekozen burgemeester, was het wetsvoorstel waarover werd gestemd niets anders dan een wijziging van de grondwet om de gekozen burgemeester überhaupt mogelijk te maken. De invulling daarvan wordt later bepaald. Tot vanavond was de PvdA altijd een voorstander van het uit de grondwet halen van de benoemde burgemeester; het wetsvoorstel dat vanavond is afgestemd is zelfs geschreven door oud PvdA-minister Klaas de Vries. Een grondwetswijziging gaat in twee lezingen en de eerste lezing was door De Vries voorbereid door het tweede Paarse kabinet. Dittrich: `Er is de laatste jaren in heel politiek Den Haag gesproken over vernieuwing, over invloed voor kiezers en over een eind aan de achterkamers. Maar als puntje bij paaltje komt, kiezen de gevestigde machten toch voor hun eigenbelang'.

Boris van der Ham, woordvoerder bestuurlijke vernieuwing van de Tweede Kamerfractie van D66, ging er het laatste moment vanuit dat de PvdA uiteindelijk toch vóór zou stemmen. `De PvdA is het inhoudelijk met het wetsvoorstel eens. Op alle belangrijke punten die de PvdA aandroeg over de uiteindelijke uitvoering van de gekozen burgemeester is Thom de Graaf de sociaal-democraten tegemoet gekomen. Uiteindelijk kwam het gewoon neer op een keuze voor democratie of voor achterkamer. Dat de modernisering van de PvdA door Wouter Bos zó weinig voorstelt had ik echt niet verwacht. Ik vraag mij dan ook af wat dit betekent voor zijn positie'.

22-3-2005 23:59