Socialistische Partij

`Vergoed nieuw medicijn voor asbestslachtoffers'

23-03-2005 * Minister de Geus moet de vergoeding van een nieuw medicijn voor mesothelioompatiënten mogelijk maken. Dit heeft Jan de Wit namens de SP voorgesteld. Sinds korte tijd is er een medicijn, Alimta geheten, dat zorgt voor verlenging van de overlevingsduur, minder pijn en minder benauwdheid. Mesotheliooom is een dodelijke ziekte die het gevolg is van blootstelling aan asbest. De dood treedt op door langzame verstikking en vreselijke pijnen. Ziektekostenverzekeraars vergoeden het medicijn nu niet.

Eerder heeft SP-Kamerlid Agnes Kant een motie ingediend om het middel Alimta op te nemen in het ziekenfondspakket. Met uitzondering van GroenLinks wees de Tweede Kamer dat af. Jan de Wit: "Ik vond dat vreselijk. Sterven aan mesothelioom is pijnlijk en door de alsmaar toenemende benauwdheid heel angstaanjagend voor het slachtoffer en de naaste omgeving. Nu er een medicijn is dat het lijden verlicht moet dat vergoed worden."

Jan de Wit De Wit heeft een mogelijke oplossing gevonden. Mesothelioomslachtoffers zijn vrijwel allemaal blootgesteld aan asbest op het werk. De werkgever is dan aansprakelijk voor de financiële schade en ook voor kosten van medische behandeling. Die kosten moet hij of zijn verzekeraar vergoeden. "We kennen in Nederland het Instituut Asbestslachtoffers. Dat bemiddelt tussen het slachtoffer en de verzekeraar van de (ex-)werkgever. Als er geen werkgever of verzekeraar kan worden gevonden, geeft de overheid een uitkering. Ik zou graag zien dat de vergoeding van het medicijn via het Instituut Asbestlachtoffers mogelijk wordt gemaakt."

* Dossier asbest