Bouwend Nederland


Professioneel opdrachtgeverschap onderschat

"Professionalisering van het opdrachtgeverschap is belangrijker dan een cultuurverandering in de bouw. Je kunt bouwers niet kwalijk nemen dat ze conglomeraten zoeken in hun 'rat race'. Als overheid moet je er voor zorgen dat je in de gaten houdt waar ze mee bezig zijn." Dat zegt kamerlid Adri Duivesteijn (PvdA) in het blad Bouwend Nederland Podium dat donderdag verschijnt.

Duivesteijn was voorzitter van de commissie die onderzoek deed naar mogelijke fraude bij de bouw van infraprojecten in Nederland. "Ik was niet verbaasd over de omvang van de bouwfraude. Met de moraal van de bouw is het maar matig gesteld. De heren hielden de schijn op terwijl ze onderling de markt verdeelden. De NMa behandelt de bouwsector coulant. De behoefte om een streep te zetten onder het verleden telt zwaarder dan het rechtsgevoel."

Maar ook de overheid heeft grote steken laten vallen vindt Duivesteijn: "Bij de aanleg van de HSL is ambitie op ambitie gestapeld, innovatie op innovatie. Het falen van de HSL mag de overheid zich zelf aanrekenen. Nodig je zo weinig partijen uit die per definitie met elkaar aan tafel willen zitten, dan vraag je erom besodemieterd te worden." Duivesteijn vindt het storend dat het kwaliteitsniveau van de HSL naar beneden is bijgesteld. "De HSL had een architectonisch statement moeten zijn."

Duivestijn is van mening dat professioneel opdrachtgeverschap wordt onderschat. Hij ziet de noodzakelijke verandering onvoldoende op gang komen. Duivesteijn: "De overheid moet zich realiseren dat ze in een keiharde structuur zit, waartegen ze onvoldoende is gewapend. De professionalisering van de overheid moet worden gedragen door politici: die zijn te weinig trots op hun overheid." Het hele interview is te lezen in Bouwend Nederland Podium nummer 6.