Gemeente Delft

Nieuw kunstproject in Beethovenflat

In maart startte in de Beethovenflat in de Gillisbuurt, Buitenhof, het nieuwe kunstproject Tussenwereld. Kunstenares Ulrike Bartels werkt samen met de bewoners aan een kunstwerk voor de ramen, om hen meer zichtbaar te maken in de flat. De kunstenares heeft voor vier maanden haar intrek genomen in de portiersloge van de flat om dichtbij het project en de mensen te kunnen zijn.

In opdracht van de gemeente Delft en Woonbron wertkt Ulrike Bartels, beeldend kunstenaar uit Amsterdam, samen met bewoners van de Beethovenflat aan een interactief kunstproject. Het doel van het kunstproject is om de bewoners meer zichtbaar te maken in hun gebouw door de bewoners met elkaar in contact te brengen. In de Beethovenflat zijn, zoals je dat vaker ziet in grote flats, nauwelijks nog sporen te vinden, die iets kunnen vertellen over de bewoners. De kunstenares is geïnteresseerd in de mensen die in de Beethovenflat wonen. Ze wil erachter komen de bewoners beweegt, waar ze mee bezig zijn, wat hun achtergrond, hun herinneringen, behoeftes en verlangens zijn. Ter inspiratie worden de bewoners uitgenodigd om haar verhalen te vertellen en foto's te laten zien. Door de verhalen en foto's zullen er beelden ontstaan, waar samen met de bewoners vitrages en gordijnen van gemaakt worden. Achter het woningraam, de scheidslijn tussen het privé en het openbare domein, ontstaat zo een "tussenwereld". Een wereld tussen de maker en de kijker; tussen de bewoner en de voorbijganger.

De resultaten van de samenwerking worden tijdens een opendag "Kunstroute Beethovenflat" gepresenteerd. Dan wordt de hele buurt uitgenodigd om te komen kijken naar de verhalen van medebewoners die zich op de ramen laten vertellen.

De bewoners van de Beethovenflat zijn van harte uitgenodigd om mee te werken aan het project. Ulrike is dagelijks te vinden in de portiersloge van de flat, waar iedereen kan binnenlopen voor een praatje of een afspraak.

Het project Tussenwereld maakt deel uit van het gemeentelijk cultuurprogramma Kunst in de Wijken en wordt gefinancierd door de gemeente Delft, Woonbron en Fonds 1818. Het project is een initiatief van Wijkzaken van de gemeente Delft en is een van de grotere initiatieven uit het wijkprogramma 2005 van Buitenhof. Door mensen uit de Beethovenflat bij elkaar te brengen en te enthousiasmeren wil ook dit project een positieve bijdrage leveren aan de leefbaarheid in de wijk.

Noot voor de redactie: (

Gemeente Delft