Time : 2:41:18 PM
Date : Wednesday, March 23, 2005
Sender Name: pharma.be

Farmaceutische research en innovatie: indicatoren van economische groei - Zorgt nieuwe Lentetop ook voor nieuw geluid?

Momenteel vindt in Brussel een Europese economische top plaats met als belangrijkste punt op de agenda het evalueren en actualiseren van de zogenaamde Lissabon-doelstellingen van maart 2000. De Belgische bijdrage tot het behalen van de Lissabon-doelstellingen mag grotendeels op rekening worden geschreven van de farmaceutische industrie die toonaangevend is inzake research en innovatie en die aldus in belangrijke mate bijdraagt tot de economische groei. En uitgerekend nu wordt in het parlement een wetsontwerp besproken dat de toekomst van de farmaceutische research en van deze investeringen in research en innovatie in het gedrang zou kunnen brengen. pharma.be hoopt dan ook dat de regering en het parlement beslissingen in verband met het geneesmiddelenbeleid kaderen tegen deze achtergrond van het stimuleren van research en innovatie.

Sinds gisterenavond zijn in Brussel de Europese staats- en regeringsleiders bijeen voor een 'Lentetop'. De inzet is hoog. Europa wil een nieuwe strategie bepalen om de economische groei en de werkgelegenheid terug aan te zwengelen. Bijzondere aandacht gaat daarbij naar het Lissabon-akkoord van maart 2000 dat van de Europese Unie vóór 2010 de meest dynamische en meest competitieve kenniseconomie ter wereld moest maken.

Europa gaat er terecht van uit dat research en innovatie de voornaamste stuwkrachten zijn van economische groei. Welnu, het zijn de farmaceutische bedrijven die veruit het grootste gedeelte van alle private investeringen in research voor hun rekening nemen. Daarmee leveren zij de grootste bijdrage tot het behalen van de Lissabon-doelstellingen die impliceren dat 3 % van het BNP besteed moet worden aan research. Met haar meer dan 26.000 werknemers en met 40 % van alle private investeringen in onderzoek en ontwikkeling is de Belgische geneesmiddelenindustrie zonder meer de belangrijkste hefboom voor de kenniseconomie.

Tegen deze achtergrond verwelkomt pharma.be, de Algemene Vereniging van de Belgische geneesmiddelenindustrie, het feit dat Minister van Economie Marc Verwilghen zich schaart achter de oproep van de G10 - High Level Group on Innovation and the Provision of Medicines om de concurrentiepositie van de farmaceutische industrie te versterken.

Met de oprichting van een Topberaad Farma Research, een ontmoetingsplaats tussen wetenschappelijke onderzoekscentra en de farmaceutische researchindustrie, wil de minister de kenniseconomie in ons land verder ontwikkelen en farmaceutische innovatie stimuleren. Dit Topberaad moet met name de samenwerking tussen de overheid, de academische wereld, de wetenschappelijke centra en de farmaceutische en biotechnologische bedrijven aanmoedingen.

pharma.be ziet de oprichting van dit Topberaad als een erkenning van het belang van de farmaceutische sector voor de Belgische economie en hoopt dat beslissingen in verband met het geneesmiddelenbeleid tegen deze achtergrond worden genomen. pharma.be drukt meteen ook de hoop uit dat de farmaceutische industrie ook erkend mag worden voor haar bijdrage tot de volksgezondheid. Zij pleit dan ook voor een nieuwe visie op het geneesmiddelenbeleid, een visie waarbij geneesmiddelen niet gezien worden als een budgettaire kost, maar als positieve bijdrage tot een gezonde en welvarende Belgische samenleving.