Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt

23 maart 2005
Kwart miljoen extra voor Utrechtse jonge boeren

De provincie Utrecht reserveert 250.000 euro als steuntje in de rug voor jonge boeren. Dat heeft gedeputeerde Jan Pieter Lokker vandaag aan het Utrechts Agrarisch Jongeren Kontakt (UAJK)toegezegd. Komend najaar beslissen Provinciale Staten of het bedrag op de begroting voor 2006 komt.

Het bedrag komt als een aanvulling op de landelijke startersregeling. Jonge boeren die minder dan drie jaar geleden het bedrijf hebben overgenomen, kunnen dit jaar en volgend jaar rekenen op een maximale bijdrage van 20.000 euro voor een investering in hun bedrijf. LNV heeft hiervoor jaarlijks 5 miljoen beschikbaar. Dat bedrag wordt waarschijnlijk nog verdubbeld door Brussel.

Het UAJK verwacht dat er veel belangstelling voor deze regeling is, zodat er boeren uitgeloot moeten worden. Juist voor die uitgelote jonge boeren wil Lokker nu geld beschikbaar stellen, zodat er geen Utrechtse jonge boeren buiten de boot vallen.

Het UAJK is bijzonder tevreden over het voornemen van Lokker om 250.000 euro te reserveren voor jonge boeren. Juist in de eerste jaren na de overname hebben jonge boeren geen financiële ruimte om te investeren in het bedrijf. Ze hebben zich al flink in de schulden moeten steken om het bedrijf over te kunnen nemen. Toch zijn die investeringen vaak hard nodig voor een duurzame bedrijfsvoering. De jonge Utrechtse boeren hopen dan ook dat Provinciale Staten instemmen met het voorstel van Lokker.

Eerder besloten Gelderland en Limburg ook al om extra geld voor hun jonge boeren beschikbaar te stellen. Jonge boeren in deze provincies kunnen hier al in 2005 gebruik van maken.