Socialistische Partij

Import wilde vogels onnodig en ongewenst

23-03-2005 * Donderdag zal Van Velzen een motie indienen om de import van in het wild gevangen vogels in Nederland onmiddellijk te stoppen. Tegelijkertijd moet de regering in Brussel werken aan een Europees-breed importverbod. Papagaai-liefhebbers overhandigden vorige week nog 23.000 handtekeningen aan de Tweede Kamer om een einde te maken aan de import van wilde vogels.

Krista van Velzen Van Velzen: "De handel in wilde vogels is een onderschat probleem. Het gaat gepaard met enorm dierenleed en risico's voor de volksgezondheid. Daarom hebben landen als de VS en Australië de handel verboden. Nederland mag niet achterblijven. De meeste vogels zijn ook gekweekt beschikbaar. Ik zie dus geen enkele reden om de handel in wilde vogels nog langer te tolereren. Het is puur winstbejag ten koste van de dieren en de volksgezondheid. Wilde vogels kunnen allerlei ziekten meebrengen."

Europa is verantwoordelijk voor 90 procent van de wereldhandel in uit het wild afkomstige vogels. Het gaat om 1 miljoen wilde vogels per jaar. Er zijn geen normen voor vervoer en verzorging, waardoor meer dan de helft van de vogels sterft vóór aankomst in Europa.