Netwerk


VANAVOND IN NETWERK

Onderwerp: Het einde van de Eerste Kamer?
Uitzenddatum: Wo. 23 maart 2005, 20.30u

Afgelopen nacht stemde de Eerste Kamer tegen een wijziging van de grondwet die de direct gekozen burgemeester mogelijk maakt. Is de Eerste Kamer voorbij gegaan aan haar eigenlijke taak als controlerende macht? En is de daarmee positie van de Eerste Kamer weer ter discussie komen te staan? In Netwerk een analyse.

Kroonjuweel
Het is één van de kroonjuwelen van D66, de gekozen burgemeester. Door middel van een grondwetswijziging zouden de burgers direct hun eigen burgemeester moeten kunnen kiezen. Die wijziging van de grondwet is nu tegen gehouden door de Eerste Kamer.

De Senaat
Opvallend is dat de Senaat het laatste woord heeft in deze zaak. De rol van de Eerste Kamer is immers het toetsen van wetten die de Tweede Kamer heeft opgesteld. Nu lijkt het erop dat âhet ene ondemocratische orgaan de afschaffing van het andere tegenhoudtâ, aldus Lodwijk Asscher, fractieleider van de Amsterdamse PvdA.

Opblazen
Er gaan al langere tijd verschillende geluiden op om de Eerste Kamer maar gewoon af te schaffen. Onder hen Bram Peper. Volgens Thorbecke, de geestelijk vader van onze Grondwet, moet de Senaat toezien op de kwaliteit van de wetgeving. Maar Peper ziet dat nu niet gebeuren: âDe Eerste Kamer bakt er niets van en zou opgeblazen moeten wordenâ.

Thorbecke
Thorbecke zelf voorzag al problemen met de combinatie van een Eerste en Tweede Kamer. De Eerste Kamer âzal, waar zij niet gedwee volgt, slechts eene aanleiding tot misgenoegen en tweespalt zijnâ. Reden dus om eens kritisch te kijken naar de Senaat. Hoe functioneert zij, wat is haar bestaansrecht en hoe denken de politici erover? In Netwerk een analyse.