Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Grave, 23 maart 2005

PROVINCIALE ZEEUWSE COURANT OOK DAGELIJKS TOEGANKELIJK VOOR MENSEN MET EEN LEESHANDICAP

Mensen met een leeshandicap kunnen vanaf deze week de volledige tekst van de PZC elke dag in digitale vorm ontvangen. Het gaat hier om mensen die slechtziend, blind, dyslectisch zijn of een andere leeshandicap hebben. Die digitale tekst kunnen zij vervolgens lezen met speciale software en een aanpassing aan hun pc. Dat kan lettervergroting op het beeldscherm zijn; synthetische spraak of zelfs een brailleleesregel.

Dankzij medewerking van de uitgever van de Provinciale Zeeuwse Courant kan zo dagelijks de digitale tekst ervan worden gedownload van de speciale internetservice www.anderslezen.nl die FNB in Grave exploiteert. Men kan er zelfs voor kiezen de tekst zes dagen per week, elke ochtend rond 7 uur automatisch via e-mail te laten 'bezorgen'.

Alleen mensen met een leeshandicap kunnen zich bij FNB inschrijven als deelnemer van Anderslezen.nl. Nadat zij een gebruikersnaam, wachtwoord en de speciale software hebben gekregen, staat er een wereld van informatie voor hen open. Naast de Provinciale Zeeuwse Courant biedt het webportaal nog vele andere regionale kranten en alle landelijke kranten, opiniebladen, tijdschriften, studie- en vaklectuur, folders en brochures in digitale vorm. Maar ook toegang tot discussieplatforms, clubs en nog veel meer.

Overigens bestaat er al jaren een gesproken versie van de PZC, ook voor mensen met een leeshandicap. In dit geval ontvangen zij 1 x per week, per post, een speciale cd-rom (Daisy). Daarop is een selectie ingesproken van het achtergrondnieuws uit de krant van de afgelopen week. Zo kunnen zij toch het regionale dagblad lezen, op een Daisy-speler.

Is de PZC in digitale of gesproken vorm iets voor u of iemand in uw omgeving? Neemt u dan contact op met FNB: tel. (0486) 486 486 of e-mail: info@anderslezen.nl.