Socialistische Partij

`Geef openheid over schietincidenten Irak'

23-03-2005 * Harry van Bommel heeft minister Kamp van Defensie opgeroepen volledige informatie te geven over alle schietincidenten waarbij Nederlandse militairen betrokken zijn geweest. Aanleiding voor dit herhaalde verzoek is een journalistiek onderzoek in Nieuwe Revu. Het weekblad heeft in Irak nabestaanden bezocht van de zes slachtoffers die bij de schietincidenten in de provincie Al Muthanna zijn gevallen.

Harry van Bommel Van Bommel: "De verklaringen van zowel de familieleden als van de functionarissen van het Irakese openbaar ministerie verschillen hemelsbreeds van die van minister Kamp. Die kwam met een heel ander verhaal in de zomer van vorig jaar, in antwoord op een eerdere serie Kamervragen."

Familieleden vertellen dat door Nederlandse militairen onder druk zijn gezet om niet met Nederlandse pers te praten over de schietpartijen. Van Bommel vindt dat minister Kamp in juli 2004 onvoldoende informatie heeft gegeven. Bovendien zijn er sinds juli nog drie mensen bij schietincidenten om het leven gekomen. "Over al deze zaken moet volledige openheid worden gegeven," aldus Van Bommel.