Hes Beheer NV

P E R S B E R I C H T 23 maart 2005

HERPOSITIONERING HES BEHEER WERPT VRUCHTEN AF

H.E.S. Beheer N.V. te Rotterdam heeft in 2004 een genormaliseerd resultaat na belastingen behaald van E 4,2 miljoen (2003 E 2,5 miljoen). Het genormaliseerde resultaat is gecorrigeerd voor eenmalige resultaten van per saldo E 10,3 miljoen in verband met de verkoop van een terminal van dochterbedrijf EBS (100%). De forse stijging van het resultaat is te danken aan de verbeterde prestaties van OBA (49,97%), EMO (31%), OVET (33,3%) en NHBS (100%) door gunstiger marktomstandigheden, betere tarieven en kostenbeheersing. Daarnaast zijn de rentelasten scherp gedaald.

Inclusief eenmalige posten bedroeg het resultaat na belastingen E 14,4 miljoen, tegenover E 2,5 miljoen in 2003. De winst per aandeel kwam uit op E 1,65 (2003 E 0,28). Dankzij de goede cash flow in 2004 konden de solvabiliteit en het werkkapitaal verbeteren. Onder invloed van fors gereduceerde bankschulden, het positieve resultaat en een strikt kasbeleid kwam de solvabiliteit op een bevredigend niveau. Het eigen vermogen in procenten van het balanstotaal nam met 25,2 procentpunten toe tot 63,8%.

Tijdens de op 25 mei 2005 te houden jaarlijkse algemene vergadering van aandeelhouders zal worden voorgesteld een dividend van E 0,20 per aandeel/certificaat à E 1,-- nominaal te declareren (over boekjaar 2003 E 0,10) alsmede een extra dividend van E 0,20 per aandeel/certificaat in verband met de eenmalige baten in 2004, in totaal derhalve een dividend van E 0,40 per aandeel/certificaat.

Het beleid was de afgelopen jaren gericht op een structurele verbetering van het rendement van de deelnemingen. Een sterkere focus op de kolen en industriële mineralen, een vermindering van de agribulkactiviteiten, het reduceren van bankschulden en het verbeteren van de operationele samenwerking binnen de groep waren kernpunten van het beleid. Deze herpositionering heeft geresulteerd in een constante verbetering van het groepsresultaat in de afgelopen vier jaar en een forse structurele verbetering van de vermogensverhoudingen.

Het beleid blijft gericht op een verdere structurele verbetering van de winstgevendheid. Nog afgezien van de grilligheid van de droge bulkmarkt, die over het algemeen moeilijk voorspelbaar is, kunnen de uitkomsten van de CAO-onderhandelingen bij diverse deelnemingen invloed hebben op het resultaat over 2005. De invloed van IFRS op de HES-jaarrekening is nog niet bekend. In het eerste kwartaal 2005 werd een boekwinst gerealiseerd op de verkoop van overtollig materiaal van E 3,0 miljoen. Onvoorziene omstandigheden buiten beschouwing latend, verwacht de directie dat het resultaat over 2005, ook zonder bijzondere elementen, wederom positief zal zijn door winstbijdragen van de belangrijkste deelnemingen. Of de in de tweede helft van 2004 ingezette opgaande lijn bij EBS kan worden doorgetrokken, is nog onzeker. Ofschoon de start van het nieuwe jaar bemoedigend was, worden er in dit stadium nog geen concrete uitspraken gedaan over de te verwachten hoogte van de winst. Pagina -2-
Persbericht HES Beheer
23 maart 2005

Nadere toelichting

. De netto-omzet daalde met 8,3% naar E 60,4 miljoen. Deze daling geeft een vertekend beeld, aangezien deze verband houdt met het wegvallen van de omzet van de EBS Europoort Terminal I, die per 1 april 2004 werd verkocht. Indien de aan deze locatie gerelateerde omzet zowel in 2004 als in 2003 buiten beschouwing wordt gelaten, nam de omzet met 7,8% toe. Dit komt door de sterke aanvoer van kolen bij OBA en veel assistentie door EBS bij de overslag van kolen en ijzererts bij collega- stuwadoorsbedrijven.

. Het genormaliseerde bedrijfsresultaat plus resultaat deelnemingen steeg met E 0,5 miljoen tot E 4,8 miljoen, dankzij hogere bijdragen van OBA, EMO, OVET en NHBS. De bijdrage van EBS viel daarentegen lager uit door een slecht eerste halfjaar; het tweede halfjaar werd met een bescheiden winst afgesloten.

. De eenmalige resultaten zijn direct gerelateerd aan de verkoop van Europoort Terminal I en bedroegen per saldo E 10,3 miljoen. De boekwinst op de verkoop van deze terminal was E 16,2 miljoen. Tegelijkertijd is een bijzondere afwaardering van E 5,2 miljoen toegepast op de overige agri-activa en zijn bijzondere lasten ad E 0,7 miljoen genomen.

. Het genormaliseerde resultaat na belastingen (= exclusief eenmalige resultaten) steeg van E 2,5 miljoen in 2003 naar E 4,2 miljoen in 2004. Deze forse verbetering komt door de verbeterde prestaties van OBA, EMO, OVET en NHBS. Daarnaast zijn de rentelasten scherp gedaald.

. Het jaar 2004 kon worden afgesloten met een resultaat na belastingen van E 14,4 miljoen (2003 E 2,5 miljoen). Naast de verbetering van het resultaat uit gewone bedrijfsuitoefening, is deze stijging voornamelijk te danken aan de eenmalige resultaten.

. Met name door de verkoop van Europoort Terminal I was de vennootschap in staat de schulden aan kredietinstellingen te reduceren tot E 6,2 miljoen (2003 E 28,9 miljoen).

De directie van H.E.S. Beheer N.V.

Pagina -3-
Persbericht HES Beheer
23 maart 2005




Hes Beheer NV