Artsen zonder Grenzen


Ontwikkeling van eenvoudige en snelle diagnosemethode essentieel in bestrijding tuberculose

22/03/2005 14:01 -- Het is frustrerend te moeten toekijken hoe tbc mijn patiënten doodt. Ik moet gebruik maken van een 19de-eeuwse opsporingsmethode die vaker verkeerde resultaten geeft dan juiste. Het lijkt wel alsof ik als arts geblinddoekt en met de handen op de rug gebonden moet werken (dr. Martha Bedelu, een arts van Artsen zonder Grenzen in Zuid-Afrika.)

Zonder een eenvoudige en snelle test om tuberculose (tbc) op te sporen, zullen hulpverleners in ontwikkelingslanden ook in de toekomst ongeveer de helft van alle mensen die een tbc-behandeling nodig hebben niet kunnen identificeren. Hierdoor valt een onnodig aantal dodelijke slachtoffers. Inspanningen om tbc wereldwijd onder controle te krijgen, zullen hun effect missen, zegt Artsen zonder Grenzen.

Het opsporen van tbc in ontwikkelingslanden gebeurt nog steeds op basis van microscopisch onderzoek van het speeksel, een methode die 123 jaar geleden werd ontwikkeld. Deze methode traceert slechts tbc-bacillen bij 45-60% van alle mensen die lijden aan tbc en is zelfs nog minder effectief bij patiënten die eveneens geïnfecteerd zijn met het HIV-virus. In het tijdperk van de HIV/aids-epidemie is dit gewoonweg een onhoudbare situatie: tbc is de voornaamste doodsoorzaak bij mensen met HIV/aids. Bovendien werkt de test zelfs helemaal niet bij kinderen, zegt dr. Bedelu.

Jaarlijks krijgen bijna negen miljoen mensen tbc, waarvan het merendeel in ontwikkelingslanden woont. Hier valt 99% van alle dodelijke slachtoffers die tuberculose maakt. Desondanks is de ontwikkeling van effectieve tuberculosetests vooral gericht op de lucratievere westerse markt.

AzG werkt mee aan de ontwikkeling van nieuwe tests door ze in haar projecten uit te testen. We vrezen echter dat de huidige ontwikkelingen niet zullen resulteren in een gebruiksvriendelijke en snelle methode om tbc bij alle patiënten op te sporen, zegt dr. Francine Matthys. Als tbc-deskundige is zij betrokken bij de AzG-campagne Recht op onmisbare medicijnen. We hebben behoefte aan een eenvoudige test zoals onze teams die nu bij malaria gebruiken. Een test die bijna onmiddellijk resultaten oplevert en die door elke laborant, verpleegkundige of gezondheidswerker gebruikt kan worden, zelfs als er geen laboratorium in de buurt is.

Hoe langer het duurt om een echt nuttige en eenvoudige methode te introduceren, hoe meer mensen er nog steeds aan tuberculose zullen sterven, zonder dat ze zelf zullen weten waaraan ze gestorven zijn, aldus dr. Francine Matthys.

AzG behandelt tbc-patiënten in ongeveer 50 projecten in 24 landen overal ter wereld. In 2004 werden 16.500 patiënten in projecten van AzG opgenomen. Nog meer werden door AzG onderzocht en naar nationale tbc-programmas doorverwezen.

Hulp gaat door, maar veiligheid verscherpt na gedeeltelijke terugtrekking VN uit Darfur -- datum: 18/03 Vorige bericht Nieuws home Volgende bericht Beschikbaarheid goedkope en generieke aidsmedicijnen in gevaar -- datum: 23/03

Artsen Zonder Grenzen -- Plantage Middenlaan 14 1018 DD Amsterdam -- GIRO 4054