Digitale Gemeente Houten

Wethouder van Oostrum plant eerste boom op de Muntslag

woensdag 23 maart 2005 - Door: Anouk Siegenbeek

Op woensdag 23 maart heeft wethouder Joost van Oostrum in de stralende lentezon de eerste nieuwe boom geplant op de Muntslag in Houten, als bekroning op de inspanningen van de bewoners om meer groen in de straat te krijgen. Het was een bijzondere inspanning omdat de bewoners het er unaniem mee eens waren dat de boompjes er mochten komen.

De actie begon vorig jaar als een initiatief van enkele bewoners, die bij de gemeente een aanvraag wilden indienen om extra bomen te planten in de straat. Zo wilden zij de lange zijden van de straat, die gekenmerkt worden door lage struiken en parkeerplaatsen, wat verlevendigen. De overige bewoners werden er bij betrokken door hen een computerschets van de nieuwe situatie te laten zien en een handtekening te laten zetten als men er mee akkoord ging.

Aan het planten van de bomen, 18 in totaal, werd enthousiast meegewerkt door de vele kinderen uit de Muntslag, die met meegebrachte spaden en schepjes vol overgave de wortels van de bomen in de aarde deden verdwijnen. In het plantgat van deze eerste boom werd bovendien door één van de kinderen een fles gegooid met daarin een lijst met namen van alle kinderen die mee hadden geholpen bij het planten. Zo is er meteen een soort tijdsdocument ontstaan voor de komende generaties als herinnering aan de bewonersactie.

Er werd bij de aanvraag aan de gemeente Houten al rekening gehouden met het feit dat de Muntslag zodanig is gebouwd dat alle huizen direct zicht op het centrale speelveld hebben. Ook moest er bij de keuze van de bomen rekening worden gehouden met de aangrenzende parkeerplaatsen, om te voorkomen dat er in de zomer plakkerige luizen of in het najaar harde vruchten op de autos terecht zouden kunnen komen. Daarom werd er specifiek gevraagd om groene bomen op een hoge, dunne stam die geen schade aan de geparkeerde autos kunnen veroorzaken. Uiteindelijk is gekozen voor de Acer platanoides 'Globosum' ofwel Noorse bolesdoorn.

Deze actie is een goed voorbeeld van het creëren van saamhorigheid in de straat door een gezamenlijk bewonersinitiatief. Het is te hopen dat de bomen goed aanslaan en volop in het blad zullen staan als de Muntslag in juni het 15-jarig bestaan gaat vieren met een groot pleinfeest!

Copyright © Stichting Digitale Gemeente Houten 1996 - 2005 Deze website is een particulier initiatief en wordt derhalve NIET beheerd door de overheid (gemeente Houten).