CD&V

Persmededeling van CD&V 24 maart 2005

EUROPEES TERREURBELEID AAN TWEE SNELHEDEN

De strijd van de Europese Unie (EU) tegen het terrorisme wordt op een weinig coherente en zelfs discriminerende manier gevoerd. De belangrijkste veiligheidsafspraken worden door de vijf grote lidstaten 'The Big Five of G5' gemaakt. Kleine lidstaten zoals België worden niet rechtsreeks bij het overleg betrokken, maar moeten de afspraken achteraf wel implementeren. Senator Hugo Vandenberghe waarschuwt voor een ontsporing van het Europees veiligheidsbeleid en ijvert voor meer overleg tussen de lidstaten.

Op een G5-bijeenkomst in Sheffield op 5 en 6 juli vorig jaar kwamen de vertegenwoordigers van de inlichtingendiensten en de antiterreurpolitie van Frankrijk, Italië, Groot-Brittannië, Duitsland en Spanje bij elkaar. Andere Europese landen, waaronder België, waren niet uitgenodigd. Nochtans werden tussen de G5 belangrijke strategische opties genomen die ook voor de overige lidstaten (potentiële) gevolgen hebben, zoals het droogleggen van de financieringsbronnen van terroristen, de uitwisseling van informatie over terrorisme en de aanpak van de georganiseerde criminaliteit. De Europese lidstaten die niet van de partij waren, werden pas na de top over de nieuwe veiligheidsmaatregelen ingelicht en moesten die maatregelen ook omzetten.

Op die gedwongen aanpak kwam in ons land kritiek van senator Vandenberghe. Hij drong bij minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael aan op een meer open communicatie over het terreurbeleid van de G5 en hij bepleitte een geïntegreerde aanpak binnen het raamwerk van de EU. De minister zei begrip te hebben voor die verzuchtingen, maar dat het ging om een wordingsproces.

'En toch is er een half jaar na de top in Sheffield weinig veranderd', zegt Vandenberghe. 'Op de G5-top van vorige week in Granada werden opnieuw veiligheidsafspraken gemaakt. Er werd cruciale informatie uitgewisseld die niet aan landen als het onze wordt doorgegeven, wat ons alleen maar kwetsbaarder maakt.' Een nieuwe parlementaire vraag van de senator aan de minister over het uitblijven van een geïntegreerde aanpak, leverde donderdag in de senaat geen nieuwe informatie op. Het gevaar van een Europees veiligheidsbeleid aan twee snelheden blijft dus reëel.

Hugo Vandenberghe


CD&V
Wetstraat 89
1040 Brussel
Tel : 02.238.38.11
Fax : 02.230.43.60
www.cdenv.be
E-mail : inform@cdenv.be