CLEMENS EIEREN BV
Persconferentie 'Het OVYTA(r)-ei 24-3 Kasteel 'Groeneveld' Baarn
Donderdag 24 maart a.s. persconferentie in Kasteel 'Groeneveld' te
Baarn van 'Het OVYTA(r)-ei: van nature evenwichtiger'.
Persbericht
Bergeijk, lentedag 21 maart 2005
Een nieuwe lente, een nieuw evenwichtig ei:
Hét OVYTA(r)-ei
De Nederlandse eierproducent Clemens Eieren gaat vanaf Pasen het
unieke OVYTA(r)-ei in Nederland aanbieden aan de consument. Op die
manier wil Clemens Eieren een bijdrage leveren aan onze dagelijkse
gezonde voeding.
Gezond eten willen we allemaal, maar doen we het ook? Nee, u hoeft
zich niet schuldig te voelen. Het ligt niet aan u. Hoe kunt u als
consument nu weten wat gezond is, wat gezonde voeding is? De inzichten
van de wetenschap over voeding veranderen echter in hoog tempo.
In Nederland is het de Gezondheidsraad, een adviesorgaan van de
regering, dat deze ontwikkelingen voor bijhoudt en de gegevens
vervolgens vertaalt in zgn. voedingsnormen. In november 2001 werd een
rapport gepresenteerd op basis waarvan de nieuwe voedingsnormen
opgesteld zullen worden. En die voedingsnormen zullen nogal
verschillen van de huidige normen, die dateren uit 1992. De grootste
verandering? Het gedeelte over vetten. Voor het eerst zullen
bijvoorbeeld alfa-linoleenzuur (het zgn. moedervetzuur van de
omega-3-familie) en visvetzuren (uit dezelfde familie) apart in de
lijsten worden genoemd.
Tot op de dag van vandaag wordt vet door velen aangewezen als de grote
boosdoener in hart- en vaatziekten. En dat is iets te gemakkelijk
gedacht. Sommige vetzuren hebben inderdaad en negatief effect op hart
en bloedvaten. Daarmee is echter niet gezegd dat we alle vetten maar
van ons menu moeten schrappen. Vet blijkt gewoonweg onmisbaar te zijn.
Daarom doet de Gezondheidsraad geen aanbeveling de totale
vetconsumptie omlaag te brengen. Ze is specifieker en stelt dat we van
sommige vetzuren minder moeten binnenkrijgen en van anderen weer meer.
Voor het eerst geeft de gezondheidsraad aparte normen voor de
meervoudig onverzadigde vetzuren omega-6 en omega-3. Als we de normen
van de Gezondheidsraad serieus nemen, dan dienen veel Nederlanders hun
eetgewoonten aan te passen.
Het OVYTA(r)-ei kan daarbij helpen
Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat lijnzaad één van de
rijkste bronnen aan Omega-3 vetzuren is. Door een 100%-plantaardig
kippenvoer te maken op basis van geëxtrudeerd lijnzaad kunnen het
hele jaar rond eieren worden verkregen welke rijk zijn aan Omega-3
vetzuren én een uitstekende verhouding tussen omega-3/omega-6 hebben.
Deze manier van produceren van dierlijke producten, die van nature
rijk aan Omega-3 vetzuren zijn, is niet nieuw maar iets wat de natuur
elk jaar opnieuw al eeuwenlang doet in het voorjaar wanneer de koe
naar hartelust lentegras graast en van de voorjaarsmelk geelgekleurde
smeerbare grasboter (rijk aan Omega-3!) wordt gemaakt.
Het aldus verkregen ei, gedoopt met de naam OVYTA(r), is rijk aan
omega-3 vetzuren en heeft een verhouding tussen de omega-3/omega-6
vetzuren van 1 : 1 ½. In een normaal ei is deze verhouding 1 : 15!
Bovendien bevorderen omega-3 vetzuren en betere verhouding tussen het
goede (HDL) en slechte (LDL) cholesterol. Door dagelijks een
OVYTA(r)-ei te eten kunnen we bijna 50% van onze dagelijkse behoefte
aan de omega-3 vetzuren alfalinoleenzuur (ALA), eicosapentaeenzuur
(EPA) en docosahexaeenzuur (DHA) afdekken. Bovendien is een
OVYTA(r)-ei rijk aan vitamine E
Perspresentatie op donderdag 24 maart a.s. te Baarn.
Donderdag 24 maart a.s. zal het OVYTA(r)-ei geïntroduceerd worden
tijdens een perspresentatie in kasteel 'Groeneveld' in Baarn. De
bijeenkomst begint om 15.00 uu r.Prof.DeLorgeril,demanachterde
'studie van Lyon', gepubliceerd in het toonaangevende medische
tijdschrift 'The Lancet', zal een inleiding verzorgen over Omega-3
vetzuren in relatie tot de gezondheid van het hart. De 'studie van
Lyon' betekende de doorbraak tot erkenning van de waardevolle
eigenschappen van Omega-3 vetzuren in het algemeen en alfalinoleenzuur
(ALA) in het bijzonder. Léon Clemens van Clemens Eieren BV zal daarna
ingaan op de ontwikkeling van het OVYTA(r)-ei en de introductie op de
Nederlandse markt.
Wij nodigen u van harte uit voor deze perspresentatie. Wij vragen u
alleen zich hiervoor even aan te melden via telefoonnummer 0497 - 51
26 26.
Tenslotte enkele wereldwijde eierfeiten:
--Er zijn circa 4,89 miljard leghennen op de wereld;
--Ruim 800 miljoen daarvan leven in China, 275 miljoen in de VS, 290
miljoen in de EU, 134 miljoen in India en 115 miljoen in Mexico;
--Nederland huisvest ongeveer 30 miljoen leghennen en dat deze
leghennen samen jaarlijks bijna 10 miljard consumptie-eieren
leggen;
--China is de grootste eierproducent ter wereld;
--Nederland is 's werelds grootste eierexporteur;
--Duitsland is de grootste importeur van eieren in de wereld;
--Het ei is al eeuwenlang het symbool van Pasen. Zo was het vroeger
gebruikelijk om in de periode rond Pasen eieren in de akkers te
verstoppen in de hoop ze zo extra vruchtbaar te maken.
--Ook is het verven van eieren wordt al sinds mensenheugenis gedaan,
net zoals de gewoonte om elkaar gekleurde en versierde paaseieren
te geven.
--De jaarlijkse eiconsumptie per hoofd van de bevolking verschilt
per land: in Italië is die 269, in de Duitsland 222; Nederland zit
in de middenmoot met 177 eieren per persoon per jaar;
--Van de eieren die in Nederland worden gekocht is 50% afkomstig uit
reguliere huisvesting en 50% uit de alternatieve systemen (vooral
scharrelhuisvesting);
--De kleur van de eierschaal hangt af van het ras van de hen;
wereldwijd is de verdeling bruin-wit 50/50.
(bron: PVE)