CLEMENS EIEREN BV

Persconferentie 'Het OVYTA(r)-ei 24-3 Kasteel 'Groeneveld' Baarn

Donderdag 24 maart a.s. persconferentie in Kasteel 'Groeneveld' te Baarn van 'Het OVYTA(r)-ei: van nature evenwichtiger'.

Persbericht
Bergeijk, lentedag 21 maart 2005

Een nieuwe lente, een nieuw evenwichtig ei:
Hét OVYTA(r)-ei

De Nederlandse eierproducent Clemens Eieren gaat vanaf Pasen het unieke OVYTA(r)-ei in Nederland aanbieden aan de consument. Op die manier wil Clemens Eieren een bijdrage leveren aan onze dagelijkse gezonde voeding.

Gezond eten willen we allemaal, maar doen we het ook? Nee, u hoeft zich niet schuldig te voelen. Het ligt niet aan u. Hoe kunt u als consument nu weten wat gezond is, wat gezonde voeding is? De inzichten van de wetenschap over voeding veranderen echter in hoog tempo.

In Nederland is het de Gezondheidsraad, een adviesorgaan van de regering, dat deze ontwikkelingen voor bijhoudt en de gegevens vervolgens vertaalt in zgn. voedingsnormen. In november 2001 werd een rapport gepresenteerd op basis waarvan de nieuwe voedingsnormen opgesteld zullen worden. En die voedingsnormen zullen nogal verschillen van de huidige normen, die dateren uit 1992. De grootste verandering? Het gedeelte over vetten. Voor het eerst zullen bijvoorbeeld alfa-linoleenzuur (het zgn. moedervetzuur van de omega-3-familie) en visvetzuren (uit dezelfde familie) apart in de lijsten worden genoemd.

Tot op de dag van vandaag wordt vet door velen aangewezen als de grote boosdoener in hart- en vaatziekten. En dat is iets te gemakkelijk gedacht. Sommige vetzuren hebben inderdaad en negatief effect op hart en bloedvaten. Daarmee is echter niet gezegd dat we alle vetten maar van ons menu moeten schrappen. Vet blijkt gewoonweg onmisbaar te zijn. Daarom doet de Gezondheidsraad geen aanbeveling de totale vetconsumptie omlaag te brengen. Ze is specifieker en stelt dat we van sommige vetzuren minder moeten binnenkrijgen en van anderen weer meer. Voor het eerst geeft de gezondheidsraad aparte normen voor de meervoudig onverzadigde vetzuren omega-6 en omega-3. Als we de normen van de Gezondheidsraad serieus nemen, dan dienen veel Nederlanders hun eetgewoonten aan te passen.

Het OVYTA(r)-ei kan daarbij helpen

Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat lijnzaad één van de rijkste bronnen aan Omega-3 vetzuren is. Door een 100%-plantaardig kippenvoer te maken op basis van geëxtrudeerd lijnzaad kunnen het hele jaar rond eieren worden verkregen welke rijk zijn aan Omega-3 vetzuren én een uitstekende verhouding tussen omega-3/omega-6 hebben. Deze manier van produceren van dierlijke producten, die van nature rijk aan Omega-3 vetzuren zijn, is niet nieuw maar iets wat de natuur elk jaar opnieuw al eeuwenlang doet in het voorjaar wanneer de koe naar hartelust lentegras graast en van de voorjaarsmelk geelgekleurde smeerbare grasboter (rijk aan Omega-3!) wordt gemaakt.

Het aldus verkregen ei, gedoopt met de naam OVYTA(r), is rijk aan omega-3 vetzuren en heeft een verhouding tussen de omega-3/omega-6 vetzuren van 1 : 1 ½. In een normaal ei is deze verhouding 1 : 15! Bovendien bevorderen omega-3 vetzuren en betere verhouding tussen het goede (HDL) en slechte (LDL) cholesterol. Door dagelijks een OVYTA(r)-ei te eten kunnen we bijna 50% van onze dagelijkse behoefte aan de omega-3 vetzuren alfalinoleenzuur (ALA), eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA) afdekken. Bovendien is een OVYTA(r)-ei rijk aan vitamine E

Perspresentatie op donderdag 24 maart a.s. te Baarn.

Donderdag 24 maart a.s. zal het OVYTA(r)-ei geïntroduceerd worden tijdens een perspresentatie in kasteel 'Groeneveld' in Baarn. De bijeenkomst begint om 15.00 uu r.Prof.DeLorgeril,demanachterde 'studie van Lyon', gepubliceerd in het toonaangevende medische tijdschrift 'The Lancet', zal een inleiding verzorgen over Omega-3 vetzuren in relatie tot de gezondheid van het hart. De 'studie van Lyon' betekende de doorbraak tot erkenning van de waardevolle eigenschappen van Omega-3 vetzuren in het algemeen en alfalinoleenzuur (ALA) in het bijzonder. Léon Clemens van Clemens Eieren BV zal daarna ingaan op de ontwikkeling van het OVYTA(r)-ei en de introductie op de Nederlandse markt.

Wij nodigen u van harte uit voor deze perspresentatie. Wij vragen u alleen zich hiervoor even aan te melden via telefoonnummer 0497 - 51 26 26.

Tenslotte enkele wereldwijde eierfeiten:

--Er zijn circa 4,89 miljard leghennen op de wereld;
--Ruim 800 miljoen daarvan leven in China, 275 miljoen in de VS, 290 miljoen in de EU, 134 miljoen in India en 115 miljoen in Mexico;
--Nederland huisvest ongeveer 30 miljoen leghennen en dat deze leghennen samen jaarlijks bijna 10 miljard consumptie-eieren leggen;

--China is de grootste eierproducent ter wereld;
--Nederland is 's werelds grootste eierexporteur;
--Duitsland is de grootste importeur van eieren in de wereld;
--Het ei is al eeuwenlang het symbool van Pasen. Zo was het vroeger gebruikelijk om in de periode rond Pasen eieren in de akkers te verstoppen in de hoop ze zo extra vruchtbaar te maken.
--Ook is het verven van eieren wordt al sinds mensenheugenis gedaan, net zoals de gewoonte om elkaar gekleurde en versierde paaseieren te geven.

--De jaarlijkse eiconsumptie per hoofd van de bevolking verschilt per land: in Italië is die 269, in de Duitsland 222; Nederland zit in de middenmoot met 177 eieren per persoon per jaar;
--Van de eieren die in Nederland worden gekocht is 50% afkomstig uit reguliere huisvesting en 50% uit de alternatieve systemen (vooral scharrelhuisvesting);

--De kleur van de eierschaal hangt af van het ras van de hen; wereldwijd is de verdeling bruin-wit 50/50.
(bron: PVE)