Deelgemeente Oud-West Amsterdam


Restauratie monumentale Van Haren-gevelreclame in Oud-West

Deze week is gestart met de restauratie van de historische muurreclame van Van Haren in de Ter Haarstraat (hoek Bilderdijkstraat 66 - Ter Haarstraat 7-9) in Oud-West. De oude muurschildering is drie bij 10 meter en mooi. Bij goed weer is de reclame aan het eind van de week in originele staat hersteld.

Een goed initiatief van ondernemers en bewoners dat door expertise van de Werkgroep Historische Gevelreclame Amsterdam (WHGA) en met financiële steun van stadsdeel Oud-West uiteindelijk is gerealiseerd.

De restauratie is onderdeel van een project om een groot deel van de aanwezige muurreclames in Oud-West te restaureren. Op initiatief van bewoners en ondernemers uit Oud-West is het idee ontstaan om historische muurreclames in Oud-West op te knappen. Vorige jaar hebben zij de Werkgroep Historische Gevelreclames Amsterdam benaderd voor advies. Sindsdien is de WHGA intensief bij het project betrokken.

Van Haren's schoenfabrieken werden in 1929 opgericht. In 1937 werd de vijftigste schoenenwinkel geopend. Amsterdam had toen zeven filialen van Van Haren, waarvan twee in de Kinkerstraat. De gevelreclame verwijst naar deze twee zaken in de Kinkerstraat. Op de reclame worden de schoenen aangeprezen door een mannetje in de vorm van een schoenzool. De restauratie wordt uitgevoerd door SASMYR kunstschilders.

Portefeuillehouder Economische Zaken Werner Toonk: "persoonlijk ben ik heel gelukkig met dit initiatief en de verfraaiing van de gevels".