Gemeente Ede

nummer 55 / Ede, 24 maart 2005

Ede positief beoordeeld door VROM-inspectie

De gemeente Ede is qua beleid en planning van de VROM-taken goed te noemen. Dat staat in het eindrapport van de VROM-inspectie. Deze organisatie deed onderzoek naar de manier waarop de gemeente Ede de VROM-regelgeving uitvoert en handhaaft. De gemeente Ede maakt met dit resultaat deel uit van de groep gemeenten die over het geheel gezien bovengemiddeld invulling geven aan de VROM-taken.

In 2004 werden landelijk 124 gemeenten onderzocht, waarvan 18 in de provincie Gelderland. Het inspectieonderzoek bij de gemeente Ede is in september en oktober 2004 uitgevoerd. Voor dit onderzoek zijn interviews gehouden met medewerkers van de gemeente, dossiers geselecteerd en onderzocht en veldwerk (visuele controles) verricht. Ook is een bedrijf bezocht om inzicht te krijgen in het realiteitsgehalte van de gemeentelijke milieuvergunning en hoe de gemeente toezicht daarop houdt.
Het onderzoek had betrekking op de uitvoering en handhaving door de gemeente van de wet- en regelgeving met betrekking tot:
* ruimtelijke ordening

* bouw

* milieu, bedrijfsgebonden en overig

* veiligheid

Doel van de gemeenteonderzoeken is antwoord te geven op de vraag of de gemeenten op een adequaat niveau uitvoering geven aan hun VROM-taken. De inspectie stelt dat de kwaliteit bij de gemeente Ede hoog in het vaandel staat. Ten opzichte van het verificatiejaar (2003) ontstaat een positief beeld over de werkwijze van de gemeente. Op onderdelen dient de gemeente nog een aantal verbeteringen te realiseren.
---