Gemeente Tilburg

24-3-2005
College doet voorstellen voor structurele bijdrage aan bestrijding van armoede
voor komende drie jaar 1,6 miljoen beschikbaar

Het college stelt voor de komende drie jaar ruim 1,6 miljoen te investeren in maatregelen om armoede te bestrijden en deelname aan de samenleving door mensen met de laagste inkomens te vergroten.

Deze problematiek vraagt volgens het college om oplossingen die meerdere jaren bestrijken. Wethouder Mevis: Feitelijk werken we in dit onderwerp volgens de bedoeling van de nieuwe wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). We combineren een aantal maatregelen zoals voorzieningen voor gehandicapten, sport en kinderopvang in één plan. Het geld dat wij beschikbaar stellen moet maximaal besteed worden voor de mensen die anders aan de kant staan. Kinderen moeten kunnen spelen en sporten. Voor de aanvraag van voorzieningen voor gehandicapten moet de drempel zo laag mogelijk zijn. Communicatie en bekendheid met de mogelijkheden zijn dan ook van groot belang. Met de voorstellen vult het college een belofte aan de gemeenteraad in en wordt tegelijkertijd ingespeeld op ideeën en suggesties van verschillende organisaties in de stad. De gemeenteraad moet de voorstellen nog goedkeuren.

Dagelijkse levensbehoeften
Basiselement bij de bestrijding van armoede is het zorgen voor dagelijkse levensbehoeften. Vandaar dat het college met een voorstel komt voor ondersteuning voor Voedselhulp Tilburg (2005 t/m 2006 totaal 100.000,-). Ook participatie van kinderen speelt een belangrijke rol. Het college wil daarom gezinnen met lage inkomens ondersteunen in de kosten voor een peuterspeelzaal: 210.000,- voor 2005 t/m 2007. Omdat de schoolkosten flink toegenomen zijn, krijgt Stichting Leergeld de komende drie jaar jaarlijks 50.000,- extra subsidie voor een extra impuls aan tegemoetkoming in de schoolkosten.

Jeugdsportfonds Tilburg
Sport is van groot belang voor fysieke conditie en als middel om waarden en normen, eigenwaarde en sociale vaardigheden bij te brengen. Om sportdeelname onder kinderen van gezinnen met een laag inkomen te bevorderen, stelt het college voor een Jeugdsportfonds Tilburg in te stellen. Voor 2005 t/m 2007 wordt daar 390.000,- voor vrijgemaakt. Met dit geld kunnen jaarlijks ruim 300 kinderen in clubverband deelnemen aan sport.

Tegengaan niet-gebruik
Belangrijk bij de bestrijding van de armoede is ook er voor te zorgen dat mensen die recht op ondersteuning hebben daadwerkelijk van de voorzieningen gebruik maken. Daarvoor wil het college een team van personen samenstellen die concreet op pad gaan: aangestuurd door andere hulpverleners als ouderenadviseurs of buurtwerkers bezoeken zij de mensen thuis en verzorgen zomogelijk ter plaatse de aanvraag van voorzieningen. Het komt nl nog te vaak voor dat mensen die inkomensondersteuning nodig hebben ook recht hebben op zogenaamde WVG-voorzieningen terwijl zij daarvan geen gebruik maken. Voor 2005 t/m 2007 wordt vooralsnog een budget vrijgemaakt van 300.000,-. Verder wordt overwogen een beroep te doen op de bestaande WVG-budgetten.

Armoedeval overbruggen voor mensen met laag loon, chronisch zieken en gehandicapten
In de plannen van het college worden maatregelen voorgesteld voor mensen die werken met een inkomen op minimumniveau en voor chronisch zieken en gehandicapten.
Mensen die werken met een inkomen op minimum niveau vallen ook in de categorie die het moeilijk heeft rond te komen. Vaak is de armoedeval
- men heeft bij werk geen recht meer op bepaalde inkomensondersteunende maatregelen hiervan de oorzaak. Ook het werk kan extra kosten met zich mee brengen, zodat er uiteindelijk netto minder te besteden is. Onderzocht wordt of door middel van een premie bij het krijgen van werk deze armoedeval gecompenseerd kan worden ( 155.000,- 2005 t/m 2007).

Er wordt op dit moment studie gedaan naar de mogelijkheden om voor chronisch zieken en gehandicapten een passende aanvullende regeling te maken, rekening houdend met de vergoedingen vanuit de WVG en de maatregelen die het kabinet reeds heeft genomen. Voor deze extra vergoeding wordt voor 2005 t/m 2007 155.000,- gereserveerd.

Het college komt in deze aanpak met een aantal bestedingsdoelen. Over de resterende invulling wordt nog verder studie verricht. Daarnaast is er ruimte die nog ingevuld kan worden met initiatieven uit de stad.

Enkele feiten

- De raad heeft eerder aan het college opgedragen 700.000 uit de algemene middelen te oormerken voor armoedebeleid.
- De staatssecretaris van SZW heeft eind 2004 advies gekregen van de Landelijke Denktank Armoedebeleid over onder andere tegengaan van niet-gebruik van middelen en verbetering van informatie en voorlichting

- Na een jarenlange daling neemt het aantal mensen dat in armoede leeft sinds 2003 weer toe.

- Volgens het CBS leeft 11 % van de Nederlanders van een laag inkomen
- In 2003 kende Tilburg bij benadering 12.100 huishoudens met een laag inkomen (tot 115% van het sociaal minimum).

- 3290 huishoudens verkeren al langer dan vier jaar tot 105% van het sociaal minimum.