Gemeente Eindhoven

Persbericht: 23 maart 2005

Bomruiming ondanks ontploffing met succes voltooid

In Eindhoven zijn drie niet-ontplofte vliegtuigbommen uit de Tweede Wereldoorlog onschadelijk gemaakt. Uit twee Amerikaanse duizendponders werd probleemloos de ontsteker verwijderd. Een Engelse vijfhonderdponder liet zich niet op de gewenste manier veiligstellen en moest ter plekke worden vernietigd.

Al op voorhand was duidelijk dat de Engelse vijfhonderdponder, voorzien van een chemische vertraging, de Explosieven Opruimingsdienst (EOD) voor problemen zou stellen. Omdat de ontsteker van de bom was afgebroken, kon deze niet worden verwijderd. De EOD heeft daarop geprobeerd de ontsteker met behulp van een zogenaamde snijlading te scheiden van de hoofdlading. Met een camera kon op afstand worden vastgesteld dat deze poging niet het gewenste effect had.

Situatie onder controle
Daarop werd besloten de bom ter plekke te vernietigen. Dit gebeurde om 11.15 uur en gaf een knal die tot ver in de omgeving hoorbaar was. De draglineschotten en de twaalf containers die de bomschacht afschermden, werden door de explosie vernield. Enkele containers, gevuld met persstro om de rondvliegende bomschermen op te vangen, vlogen in brand. Dit alles was ingecalculeerd en de brandweer die steeds paraat stond had het vuur meteen onder controle.

De beide ontmantelde Amerikaanse duizendponders zijn dezelfde dag nog vervoerd naar Gilze Rijen. Maandag 28 maart gaan ze op transport naar Den Helder om vervolgens op zee te worden vernietigd.

Meer bommen
Het onderzoek naar achtergebleven explosieven uit de Tweede Wereldoorlog concentreert zich momenteel op het gebied waar destijds een startbaan lag die door de Duitse bezetters werd gebruikt. De geallieerden hebben deze omgeving tijdens de oorlog meermalen bestookt. Eén niet-ontplofte bom ligt nog in de grond, veilig afgedekt met een dikke laag zand. Deze bom zal worden vernietigd zodra er meer bommen gevonden zijn. De zoektocht naar bommen duurt naar schatting tot medio 2006.

© 2005 Gemeente Eindhoven