Vereniging Nederlandse Gemeenten

GEMEENTEN WORSTELEN MET CONTROLE JAARREKENING

Gemeenten worstelen met verscherpte regelgeving voor de controle van hun jaarrekeningen, die bovendien op zo korte termijn moet worden doorgevoerd dat van een zorgvuldig invoeringstraject geen sprake kan zijn. De kans is zeer reëel dat het overgrote deel van de jaarrekeningen over 2004, die nu gecontroleerd worden, geen goedkeurende verklaring zal krijgen. Dat zal ten onrechte het beeld oproepen van wanbeheer of fraude. Daarvan is geen sprake. Het gaat hier om financieel-technische regelgeving. Deze is in de meeste gevallen voor de burger niet of nauwelijks merkbaar. Overigens is de verscherpte regelgeving enige jaren geleden met vergelijkbare problemen bij de ministeries doorgevoerd. De VNG geeft alle gemeenten in een vandaag verstuurde brief tips over hoe met de nieuwe situatie om te gaan.

In de nieuwe verscherpte regels wordt de rechtmatigheidscontrole ingevoerd. Dat betekent dat de accountant voortaan moet controleren of de posten in de jaarrekening rechtmatig (dat is: binnen de relevante wet- en regelgeving) tot stand zijn gekomen. Daarbij gaat het om de regelgeving van Europa of het Rijk en de eigen gemeentelijke regelgeving.

De VNG adviseert in haar brief de gemeenten een plan van aanpak op te stellen en hierbij de gemeenteraad en de accountant te betrekken. Een eerste stap van dit plan van aanpak zal zijn het nader in kaart brengen van de eigen regelgeving en de relevante bepalingen hierin voor de rechtmatigheidscontrole. De gemeente zal zich af moeten vragen of haar regelgeving nog in overeenstemming is met de huidige praktijk. Verouderde en overbodige regelgeving zal moeten worden vervangen en er zal nader moeten worden bezien aan welke bepalingen al dan niet financiële consequenties worden verbonden. Er zal vervolgens strikter en meer volgens de letter moeten worden gewerkt.

In februari 2005 is het Platform Rechtmatigheid Provincies en Gemeenten (PRPG) opgericht.
In het platform is een tekst afgesproken die aan de gemeenten wordt aangeboden om op te nemen in de jaarrekening ter inleiding van de accountantsverklaring. Hierin wordt uitgelegd waarom er in 2004 sprake is van een overgangsjaar en waarom een niet goedkeurende verklaring verklaarbaar is.

Den Haag, 24 maart 2005